Smanjena referentna kamatna stopa

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 11 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

12:50

Default images

U narednim mesecima je izvestan dalji pad medjugodišnje inflacije i inflacionih pritisaka, što će, prema očekivanjima, potvrditi i mesečna stopa inflacije u maju, ocenio je Izvršni odbor.

Tome će, kako piše u saopštenju NBS, doprineti do sada preduzete mere monetarne politike, nova poljoprivredna sezona kroz niže cene hrane, niska agregatna tražnja, kao i dodatne mere na planu fiskalne konsolidacije koje će otkloniti neizvesnosti u pogledu buduće ekonomske politike", piše u saopštenju.

Prema proceni Izvršnog odbora, medjugodišnja inflacija će se do oktobra vratiti u granice cilja od četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Imajući u vidu smanjenje spoljnotrgovinskog i tekućeg deficita platnog bilansa, Izvršni odbor je ocenio da su aktuelna kretanja na deviznom tržištu "posledica globalnih kretanja na medjunarodnim finansijskim tržištima i pojačane osetljivosti investitora za preuzimanje rizika".

"Od konkretnih mera, dinamike njihovog donošenja i dubine reformi koje će se preduzeti za popravljanje stanja u javnim finansijama zavisiće efekti na planu fiskalne konsolidacije i njihov uticaj na monetarnu politiku i mere koje će u narednom periodu preduzimati NBS", smatra Izvršni odbor.

Sledeća sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: