Štete na kukuruzu, pšenici, voću

Vremenski uslovi neočekivani za jun najveću glavobolju naneli su poljoprivrednicima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

11:45

Default images

Grad i jake kiše naneli su nenadoknadive štete usevima kukuruza i pšenice, ali i ranom voću. Iako je još rano za procene štete,ona će se meriti u desetinama miliona evra.

Stotine hektara kukuruza u Bavaništu uništio je grad. Iako su od ove sezone mnogo očekivali, padavine su pomrsile račune mnogim poljoprivrednim proizvođačima. Za neke od njih sezona je već završena, a gubitak ogroman.

"Ovde ništa ne može da se radi, za ovu sezonu, sa ovom njivom tolika količina, da se isušio ovde je samo jedna njiva, nema šanse od toga nema ništa", kaže Jovica Trifunov, poljoprivrednik iz Bavaništa.

Šteta na poljima i ostalim mestima u Banatu. Problem je i to što većina useva nije osigurana, pa je pitanje kako nadoknaditi štetu. Poljoprivrednici se uzdaju u pomoć države.

"Ako država ima sluha, doći će, mi ćemo pokazati, nije problem, mi smo pre dve godine imali istu situaciju i to je nerešen proiblem ", kaže Dragan Barajić, poljoprivrednik iz Omoljice.

Lošiji kvalitet nije i jedini problem, jer će biti znatno smanjene i količine za izvoz, recimo ranog voća. Štetu na usevima će osetiti i kupci na pijacama, po svom džepu.

"Verovatno robu koja nije onog kvaliteta koji bi bio da nisu uobičajeni vremnski uslovi a drugo verovatno i cene će se odraziti što praktično mnogo proproizvođači ranog voća ne mogu ulaze u parcele po ovakvih uslovaima da beru to voće", kaže Miladin Ševarlić iz Društva agrarnih ekonomista Srbije.

Da bi ublažili još veće gubitke posle sledeće kiše poljoprivrednici predlažu da se reši problem sa nabavkom protivgradnih raketa. Kako oni nemaju pravo da ih sami nabavljaju, nadaju se da će lokalne samouprave i Sektor za vanredne situcije naći rešenje, da ne moraju ponovo da sabiraju gubtike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: