HR: Još jedan namet privredi

Finansijska agencija Hrvatske uvela je još jedan parafiskalni namet za kompanije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.06.2013.

11:15

Default images

To se desilo iako je ministar finansija Slavko Linić poručio da se broj tih nameta koje svakodnevno plaćaju firme mora smanjiti.

Poslovni dnevnik prenosi da su kompanije dosad svoje godišnje finansijske izveštaje mogle dostavljati u Finu besplatno, elektronskim putem, a da je agencija sada to počela da naplaćuje, i to od 230 do 290 kuna (31 do 39 evra).

Cene se razlikuju obzirom na način predaje (u zavisnosti da li je na papiru ili e-obliku) i da li je reč o obvezniku revizije ili ne.

Od početka ove godine deo kompanija nema izbora - zakonski mora godišnje izveštaje da dostavi u elektronskom obliku na javnu objavu.

Zbog naplate usluge počeli su da negoduju preduzetnici, a član Uprave Fine Željko Pavić odgovorio je da je Fina to morala da učiniti "jer je Nadzorni odbor tražio da sve usluge moraju da budu u plusu".

Upitan kako je došlo do uvodjenja novog nameta uprkos Linićevoj preporuci da se broj nameta smanji, Pavić je istakao da još nema rešenja kako to isfinansirati.

"Sve što je na tragu parafiskalnih nameta mora finansirati ili Fina iz svog poslovanja ili država, a za to još nema dogovora i zato je moramo naplaćivati", rekao je Pavić.

"Naknadu za ovakvu uslugu plaćaju svi poduzetnici u EU u kojima je zakonom propisana javna objava godišnjih izvještaja, s tim da su drugim članicama EU, pa i u Srbiji i Makedoniji, cene više nego u Hrvatskoj", kažu u Fini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: