Ako hoćemo investitore mora da boli

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić kaže da su neophodni "bolni rezovi" i obuzdavanje javne potrošnje, kako bi investitori došli u Srbiju.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.06.2013.

09:43

Default images

Savić je naglasio da bolne rezove moramo preduzeti i kako bi se zaustavio pad kursa dinara.

Savić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je do pada vrednosti dinara u odnosu na evro došlo zbog "reakcije tržišnih subjekata u pravcu kupovine evra".

"To su svi oni koji su ulagali u Srbiju, pre svega u hartije na trzištu. Zato je najbolje da Srbija hrabro udje u reforme. To bi bila najbolja poruka i signal investitorima da se sitaucija stabilizuje," kazao je Savić.

Naglasio je da što pre treba sprovesti reforme, pošto Srbija nema vremena.

Savić je precizirao da bi prvo trebalo reformisati javne finansije, pošto Srbija ima najveći javni dug u regionu. Istakao je da su mudre zemlje koje su uspešno prevazišle krizu, podsticale obrazovanje i industriju, a smanjivale "tehničku potrošnju" jer se time obezbedjivala infrastrukutura za buduće
investicije.

"Kod nas javna potrošnja mora sporije da raste, to je ključ", rekao je Savić.

Govoreći o zamrzavanju plata u državnoj upravi, Savić je rekao da je neophodno usporiti njihov rast, ali da ne bi "licitirao gde treba da se zamrzvanu plate".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: