Spas samo u celovitim reformama

U Srbiji se moraju sprovesti sveobuhvatne ekonomske reforme, a ne samo pojedinačne, smatraju eksperti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.06.2013.

09:40

Default images

U suprotnom će država bankrotirati za godinu ili dve, ocenili su domaći eksperti i ukazali da moramo obezbediti podršku međunarodnih finansijskih institucija, jer će u suprotnom za nas biti nepovoljniji uslovi zaduživanja na stranom tržištu.

Komentarišući najavu o eventualnom zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru, predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković je rekao da penzije ne bi trebalo smanjivati, ali zato plate u javnom sektoru treba sniziti, jer su u nekim slučajevima one i do 30 odsto veće nego u privatnom sektoru.

Njegov utisak je da će se sa najavljenim ekonomskim merama vlade doći "na pola puta", umesto da se reforme sprovedu u celosti.

Učestvujući u programu RTS-a, Atanacković je naglasio da se reforme moraju nastaviti, što privrednici i očekuju, ocenjujući da dugove ne smemo povećavati, jer moramo misliti o tome da ćemo sadašnje morati jednom da vratimo.

Ekonomska situacija u Srbiji je lošija nego ikada ranije i ako se nešto hitno ne uradi, zapašćemo u velike teškoće, rekao je Atanacković.

"Ukoliko ne budemo imali podršku medjunarodnih finansijskih institucija, pre svega MMF-a, onda ćemo morati da se zadužujemo po tržišnim uslovima, što je daleko nepovoljnije", upozorio je Atanacković komentarišući mogućnost snižavanja kreditnog rejtinga Srbije.

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović smatra da se mere zamrzavanja plata, fiskalna konsolidacija i reforma javnog sektora moraju sprovesti, jer će u suprotnom Srbija bankrotirati za godinu ili dve.

Reforme su nužne ukoliko želimo da živimo sve bolje, a ne sve gore i gore, kazao je Stevanović, ukazujući i na negativnu pojavu u zemlji da domaći investitori beže u "sivu" ekonomiju zbog nepovoljne situacije.

Stevanović je izrazio skepsu po pitanju dogovora o ekonomskim merama za izlazak iz krize na nivou vladajuće koalicije, ocenjujući da će i taj dogovor odložiti neminovno, a to su duboke reforme realnog sektora.

"Reforme se rade kao jedan paket, a ne pojedinačno", naglasio je Stevanović i ukazao da za sveobuhavtne reforme, ova vlada ili neka druga, moraju da obezbede opšti konsenzus, jer će takve promene biti teške i veoma bolne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: