Sumanuta srpska pijaca: Cene u nebo

Čini se da cene na pijacama nikada nisu bile manje logične. Međutim, stručnjaci imaju objašnjenje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.06.2013.

18:32

Default images

Dok građani nestrpljivo očekuju da cene voća i povrća, kao i uvek u ovo doba godine - padnu, one nastavljaju da rastu.

Kilogram mladog kupusa na pijacama košta oko 80 dinara, koliko plaćamo i za kilogram pomorandži. Usred sezone spanać i boranija koštaju koliko i kilogram piletine - oko 300 dinara, a paradajz i krastavac su duplo skuplji nego u isto vreme prošle godine.

Razlike između cene mladog i starog krompira nema, pa kilogram i jednog i drugog košta neverovatnih 150 dinara.

Taman kada su kupci u Srbiji pomislili da krompir ne može da bude skuplji od 70 dinara po kilogramu, koliko su za njega izdvajali veći deo prošle godine, stvarnost ih je demantovala. Cene mladog i starog krompira izjednačile su se preko noći, ali ne zato što je mladi krompir pojeftinio, kako bi se očekivalo za početak juna, nego zato što je sada i za kilogram starog krompira potrebno odvojiti neverovatnih 150 dinara. Dok građanima ova činjenica deluje sumanuto, stručnjaci za nju imaju objašnjenje.

"Kiše i hladno vreme u poslednjih desetak dana dovele su do skoka cena voća i povrća koje su u ovo doba godine obično u silaznom trendu, zbog povećane ponude. Njive su pod blatom, teško je ući u njih i izvaditi krompir. Slabiju ponudu mladog krompira iskoristili su oni kojima su ostale zalihe starog, pa su i njemu podigli cenu", objašnjava Milan Prostran, stručnjak za agrar u PKS.

Prostran objašnjava da je zbog kiše umanjen i kvalitet trešanja koje su popucale na drveću, ali i jagoda koje zbog vode i blata počinju da trule. Da je hladno vreme krivac za visoke cene, smatra i Zoran Broćić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu.

"Zbog loših vremenskih uslova vegetacija je kasnila, ne samo kod nas, nego i u okruženju. Ali, nije samo promenljivo vreme razlog za poskupljenja, nego i nestabilni uslovi otkupa. Na primer, kupusu je cena počela da pada, kada je velika količina otišla u izvoz. To je stvorilo manjak kupusa i rast njegove cene", objašnjava Broćić, i dodaje da će u narednih petnaestak dana doći do stabilizacije vremena, ali i cena.

Nisu samo pijace prepune nelogičnosti. Poslednjih godina sve su manje izražene i cene između različitih vrsta mesa. Piletina, koja je oduvek važila za najjeftinije meso, sada košta isto koliko i kilogram svinjskog mesa, dok je za kilogram pilećeg filea potrebno izdvojiti više novca nego za kilogram junetine. Jedino je cena teletine konstantna i već godinama se kreće od 900 do 1.000 dinara.

"Piletina je skupa zbog visoke cene stočne hrane, ali i zbog toga što su proizvođači živinskog mesa iskoristili skok ostalog mesa da bi povećali i cenu piletine", objašnjava Prostran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: