Koga hoće da zaštiti Dinkić

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da antikrizne mere ne podrazumevaju smanjivanje plata i penzija.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.06.2013.

13:18

Default images

On navodi da najveći teret podnesu državna administracija i zaposleni u javnim preduzećima, a pre svega oni koji rade sa gubicima.

"Nastavnici, lekari, vojska i policija imaće bolji položaj nego državna administracija i javna preduzeća, jer danas upravo državna administracija i javna preduzeća imaju 20 odsto veće plate nego privatni sektor, što je neodrživo", rekao je Dinkić novinarima u Zaječaru.

On je naveo da je to ministarstvo poslalo predlog strukturnih reformi u javnom sektoru, kao i suštinski predlog mera koje bi zaustavile deficit republičkog budžeta na 4,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), što je prema njegovim rečima, održivo i primereno sadašnjoj ekonomskoj situaciji u Srbiji.

"Ideja je da se zaštite oni koji imaju relativno mala primanja, a da sa druge strane smanjimo neke nepotrebne i neproduktivne rashode", naveo je Dinkić.

Kako je naglasio, program će se bazirati pre sve na smanjivanju državnih rashoda, a s druge strane na podsticanju privrede, jer bez investicija ne može da se ostvari veći BDP.

Dinkić je izrazio nadu da će u vezi sa tim merama biti postignut konesnzus vrlo brzo, ne samo u vladi, već i u čitavoj javnosti, kao i sa sindikatima i poslodavcima.

Dinkić je takodje izrazio nadu da će za nekih sedam dana mere konačno biti dogovorene, posle interne diskusije u vladi i razgovora sa sindikatima, poslodavcima i Fiskalnim savetom, tako da bi se onda do kraja juna išlo u skupštinu sa programom mera kako bi se izglasali zakoni koji će podržati ove mere.

On je naglasio i da Srbija nije pred bankrotom i da će se javne finansije lako stabilizovati, jer predloženi program mera to omogućava, ali da je najveći izazov kako zaposliti mlade i dovesti još više investitora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: