Rak malina jede milione malinarima

Pored "vilameta“ i "mikera“, eksperiment podizanja zasada za naše prilike novog "tulamina“ neslavno se završio i u Stupčevićima.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 25.05.2013.

14:49

Default images

Naime, Dragić Radovanović, vlasnik kompanije "Moravica“ i jedan od pionira u proizvodnji malina u ariljskom kraju, moraće da uništi tri hektara pod ovom sortom "crvenog zlata“.

Jer, Institut za voćarstvo u Čačku i Poljoprivredni fakultet u Zemunu - analizirajući sadni materijal nabavljen posredstvom lokalnog, opštinskog projekta "Ariljska malina“ - potvrdili su da se radi o najgoroj dijagnozi, odnosno raku korena.

"Sadnice "tulamina“ uvezene iz Engleske, pre dve godine, kupio sam u valjevskom rasadniku "Sušica“. Kada je došlo vreme berbe, plod nije bio formiran, a umesto tona, na stabljikama je bilo jedva deset kilograma sitnih, neuglednih zrna", objašnjava Radovanović, navodeći kako se bolest lako prenosi jer ista mehanizacija radi u svim zasadima.

Na papiru, po važećim propisima, ulazak zaraženog sadnog materijala u Srbiju teoretski je nemoguć, a za dobijanje sertifikata neophodno je da fito-sanitarna inspekcija obavi svoj posao.

"Za sadnice je garantovalo Ministarstvo poljoprivrede i ono je dužno da saopšti koliko je, ukupno, ovakvih sadnica uvezeno i zasađeno po Srbiji? Kad samo ja sabiram štetu koja premašuje 200.000 evra, koliko li nas je u istoj situaciji i o kojoj se tačno sumi radi", ogorčen je Dragić Radovanović, koji je pravdu pokušao da potraži i kod proizvođača sadnica, ali veli da se Englezi, po običaju, prave Englezi, pišu Novosti. Inače, ovaj voćar i prerađivač - u redovnim okolnostima - sa svojih poseda ubire oko 30 tona malina, a još 600 tona otkupljuje, pa sada strepi da je najnovija katastrofa, pored lošeg stanja zasada zbog prošlogodišnjih suša i grada, još jedan put do uništenja srpskog malinarstva.

Kao obeštećenje za zaražene, predstavnici engleske kompanije obećali su isporuku 5.300, navodno, zdravih sadnica.

"One su već uskladištene u Lučanima, ali nisam želeo da ih podignem jer se i naoko vidi da su bolesne, odnosno čak i lošije od onih koje smo već posadili! Uostalom, i analize su to potvrdile", kaže Raša Marić, vlasnik rasadnika "Malina“ iz Sušice, koji je, poput Radovanovića, podigao zasad istog "tulamina“ i sada trpi veliku štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: