Dačić: EU nije jedino tržište

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je na regionanom Samitu 100 biznis lidera da region zbog orijentisanosti ka EU ne sme da zapostavi druga tržišta.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 24.05.2013.

12:47

Default images

Obraćajući se biznis liderima regiona, Dačić je konstatovao da region zbog orijentisanosti ka EU ne sme da zapostavi druga tržišta, a da poslovni ljudi definitivno moraju da sarađuju kako bi imali ikakvu šansu na trećim tržištima.

"Danas niko nije u stanju da samostalno izvodi obiljan građevinski projekat u svetu sve da nam neko i da posao, jer su se firme koje su to mogle raspale. Zato je važno povezivanje kako bismo bili jači i to treba da bude poenta u našim političkim odnosima", zaključio je Dačić.

Prema rečima Dačića, nekima u međunarodnoj zajednici možda i odgovara održavanje i proizvođenje kriza u ovom delu Evrope.

"Sve dok postoje krize, oni imaju radna mesta. Kad prestanu krize neće imati šta da rade tako da mi u stvari održavamo zaposlenost u njihovim zemljama", našalio se Dačić.

Potrebna vizija saradnje kompanija u regionu

Resorni ministri zemalja regiona trebalo bi da razgovaraju sa stručnjacima i predstavnicima najvećih firmi i da izađu sa zajedničkom regionalnom vizijom i strategijom o saradnji i povezivanju, što bi dalo signal spolja da se region ponovo organizuje kao velika snaga, ocenili su predstavnici velikih regionalnih kompanija na Samitu100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Oni su danas u okviru samita u pet radnih grupa posvećenih poljoprivredi, energetici, ICT, turizmu i građevini, razgovarali o potencijalnim projektima regionalne saradnje i preporukama političarima šta da preduzmu da olakšaju saradnju kompanija u regionu.

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić istakao je da bi prvi korak ka regionalnom povezivanju kompanija u oblasti agrara trebalo da bude usaglašavanje standarda, međusobno priznavanje sertifikata i transport bez zadržavanja između zemalja.

"Moraju da se ukinu sve barijere koje povećavaju naše troškove“, poručio je Kostić ističući da su proizvođači hrane u regionu, kada se posmatraju pojedinačno, jako mali i da zato treba zajednički da nastupaju na trećim tržištima.

Predsednik Rudnapa Vojin Lazarević naglasio je da zemlje regiona nemaju velike mogućnosti za dalje zaduživanje da bi na taj način nadoknadile zaostatak za Evropom u energetskim kapacitetima. Zbog toga bi trebalo videti kako da se optimizuje postojeća situacija, pre svega cenovnom politikom, povećavanjem energetske efikasnosti, unapređenjem regulative, i tek posle toga znaće se koliko struje nedostaje zemljama i koliko kapaciteta treba da se gradi, rekao je Lazarević.

Generalni direktor Orion telekoma Slobodan Đinović istakao je da u oblasti telekomunikacija kompanije iz regiona mogu da se interesno udruže putem zajedničkog koridora, što bi omogućilo da potencijalni korisnici na jednom mestu plaćaju za sve usluge.

Mogućnosti za povezivanje postoje i u oblasti autsorsinga jer je radna snaga u regionu jezički potkovanija od potencijalne konkurencije, a jedna od pretpostavki za to je da se omogući mobilnost radne snage, odnosno jednostavnije izdavanje radnih dozvola, naveo je Đđinović.

Predsednik hrvatskog Sunce koncerna Jako Andabak ocenio je da je u oblasti turizma najvažnije da se gostima obezbedi sigurnost, odnosno da se osećaju dobrodošlo, kao i da se standardizuje usluga.U budućnosti turisti će želeti da dožive što je više moguće u kratkom roku jer je prošlo vreme dugačkih odmora, pa je da bi se obezbedila ta raznolikost, neophodna regionalna saradnja, rekao je on.

Predsednik "Širbegović grupe" Faruk Širbegović naglasio je da u oblasti građevine umrežavanje kompanija nije trend već nužnost, jer da bi opstale, kompanije moraju da sarađuju, a na političarima je da im to olakšaju reformom zakonodavstva koje treba da bude efikasnije i transparentnije i firme bi trebalo da brže dolaze do dozvola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: