Novosađani ogorčeni, poskupeo taksi

Gradska vlast u Novom Sadu povisila je cenu taksija na sadašnjih 70 dinara za start i 52 za kilometar, što je nateralo Novosađane da se manje voze taksijem.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2013.

19:18

Default images

Novosađani su uglavnom redukovali pozive taksi udruženjima, neki zbog skupoće, a neki iz revolta, prenosi radio 021.

Vlasnik "Crvenog taksija" Miodrag Grandić za 021 kaže da je prethodna cena bila preniska, ali da je nova, sa dodatnim tarifama, previsoka.

Prema njegovim rečima, od taksija u ovom trenutku ukupno živi nekoliko hiljada Novosađana, koji će zbog "začaranog kruga" u kom su se našli, morati da ostanu bez posla.

Jedan novosadski taksista, koji je želeo da ostane anoniman, kaže za 021 da vlasnici udruženja sasvim lepo žive, za razliku od onih koji se za volanom znoje ceo dan.

"Vlasnici će se uvek pokriti uzimanjem novca od članarina, koje će bez problema podići ukoliko vide da nema posla. Nažalost, uvek će biti očajnih ljudi spremnih da kao konji, za sitniš", rezigniran je ovaj vozač.

Vlasnik MB taksija Mirko Jahura procenjuje da taksisti zarađuju isto, jer manji obim posla nadoknađuju više cene. Međutim, on navodi da cena, iako jeste ekonomska, nije tržišna.

"U odnosu na prethodnu cenu, broj poziva nam je opao za otprilike 40 odsto, ali može da se gura zahvaljujući poskupljenju. Ipak, ova cena nije tržišna", navodi on.

Jahura dodaje da se taksistima često spočitava kako bi trebalo da voze po cenama koje sami formiraju, i procene reakciju tržišta. Prema njegovim rečima, grad je morao da interveniše propisivanjem cene ispod koje se ne sme ići, ali solidarno poskupljenje svih udruženja nije bilo moguće zbog različitih interesa gazdi udruženja.

Predstavnici MB, Delta, SOS, Red, Crvenog i Grand taksija najavili su da će zatražiti ocenu ustavnosti odluke da vozači prazničnim danima moraju da voze stranke po trećoj tarifi, koja iznosi 98 dinara po pređenom kilometru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: