Radnici traže 300 miliona evra

Čak 80.000 radnika, koji su na sudu pobedili svoje bivše poslodavce, jer im nisu isplaćivali zarade i doprinose, traži da im se isplati oko 300 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2013.

21:16

Default images

Kako Novosti saznaju, svi oni su se prijavili Agenciji za privatizaciju preko koje traže dugovanja.

Reč je o radnicima čije su firme privatizovane ili otišle u stečaj, a uprkos pravosnažnim presudama, većina njih nije uspela da naplati ni dinara. Ove obaveze, odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, sada mora da preuzme država.

U "igri“ je otplata na rate, pa i model po kojoj je isplaćena stara devizna štednja. Deo potraživanja verovatno će biti odbijen zbog nepotpune dokumentacije, kao i zahtevi bivših radnika banaka u stečaju, jer oni nisu obuhvaćeni ovom uredbom.

U Vladi, međutim, još ne mogu da preciziraju ni kada će izaći s konačnim brojem ljudi koji ispunjavaju uslove, niti kada će početi isplate. A pred Evropskim sudom u Strazburu nalazi se još oko 4.000 predstavki koje se odnose na isti problem. U Srbiji je, inače, prema procenama sindikata, samo u prva tri meseca ove godine bez posla ostalo oko 30.000 radnika, pa se procenjuje da bi makar trećina mogla da se obrati sudijama pošto su ih bivši poslodavci "zakinuli“ u zaradama ili su ih nepravedno otpuštali. Ipak, retko ko to i čini, jer su im ruke doskora bile vezane zakonima.

"Prošle godine na snagu je stupio Zakon o parničnom postupku koji je zabranjivao da radnike pred sudovima besplatno zastupaju sindikalni predstavnici, pa su se za njihova prava mogli boriti samo advokati čije su usluge skupe. Zato je malo koji radnik tužio svog poslodavca“, objašnjava Melanija Petać, pravnica iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Posle godinu dana, Vrhovni kasacioni sud poništio je takvo rešenje i tako omogućio da u radnim sporovima parnice ponovo vode sindikati. Ipak, efekti su još slabi, jer se ova odluka još nije dovoljno "pročula“ budući da se primenjuje tek od 16. januara.

U SSSS kažu da im je učinak u radnim sporovima veoma uspešan i da više od 90 odsto radnika kući ode zadovoljno.

I u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova kažu da im se radnici sve češće obraćaju, ali da to još nije u onoj meri u kojoj bi trebalo, bilo zbog straha ili iz neznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: