U penziju ćemo možda ići pre smrti

Reforma penzionog sistema u Srbiji je nužna, ali je veliko pitanje možemo li mi uopšte kopirati neke evropske i svetske standarde u toj oblasti.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Sreda, 22.05.2013.

11:12

Default images

Broj penzionera i radnika kod nas se gotovo izjednačio i nešto se uraditi mora, ali šta?

Predstavnici Fiskalnog saveta Srbije ranije su ukazali na to da bi Vlada, ukoliko želi uštede u penzijskom sistemu, trebalo da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju, da se uvedu penali za prerani odlazak u penziju i nagrade za one koji duže rade jer su takve tendencije i u svetu.

Predlog nekih evropskih zemalja da se starosna granica za odlazak u penziju poveća na 70 godina ili 72 godine u Srbiji nema šansa da prođe, ne zato što mi to ne bismo hteli već zato što mi u proseku toliko i ne živimo. Sve u svemu, ako bi se to prihvatilo, prosečan muškarac u Srbiji ne bi živ ni dočakao penziju jer jači pol prosečno doživi tek 71 godinu pa šta će mu onda i penzija i uplaćivanje penzionih doprinosa.

Nije nikakva tajna da evropski i američki stručnjaci najavljuju dramatičan scenario koji neće zaobići ni Srbiju. Starosna granica za odlazak u penziju pomeriće se na 70 ili 75 godina. Sada je starosna granica u Srbiji 60 godina za žene i 65 za muškarce i trenutno je najniža u Evropi. U poslednjih nekoliko meseci spekuliše se o tome da granicu za muškarce u Srbiji treba podići na 67 godina, a za žena na 65.

S druge strane, po podacima UN, prosečan životni vek u Srbiji je 74 godine, pri čemu muškarci prosečno žive 71,7 godinu, a žene 76,3. Prost račun kaže da i sada jači pol u penziji prosečno može uživati tek sedam godina. Ako bi se granica podigla, za prosečnog muškarca u Srbiji uplata penzionih doprinosa postala bi apsurdna jer bi na radni staž od 35 ili 40 godina penzije dobijali svega četri ili pet leta. Po poslednjem istraživanju Ujedinjenih nacija o prosečnom životnom veku stanovnika Zapadnog Balkana, u tom regionu najduže žive Albanci, a najkraće Srbi. Prosečni životni vek u Albaniji je 76,4 godine. Muškarci u toj zemlji u proseku žive 73,4, a žene 79,7 godina. Posle Albanije, najduže žive stanovnici Hrvatske, u kojoj je prosečan životni vek 75,7 godina – 72,3 za muškarce i 79,2 za žene... U Evropi očekivani životni vek je daleko iznad ovdašnjih standarda. Tako je za Švajcarce očekivani životni vek u proseku 82 godine, za Italijane 81,7, Francuze 81,4 Šveđane 81... Logično je zašto bi Švajcarci ili Francuzi trebalo da rade do 70. godine, ali šta će biti s nama?

"Starosnu granicu za odlazak u penziju za sada nema potrebe menjati jer za to ne postoje razlozi, a predlozi poput uvođenja penala za one koji se penzionišu s “nedovoljno” godina mogli bi stvoriti nove socijalne probleme" , izjavio je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragi Vidojević.

On je podsetio na to da je u Srbiji starosna granica za odlazak u penziju povećana pet godina tokom protekle decenije, dok su takvo povećanje zemlje poput Engleske i Nemačke ostvarile tek posle dve ili tri decenije. Vidojević je naveo da se “puko preslikavanje” modela iz zapadnih zemalja kod nas ne može primeniti, pre svega zbog različite demografske strukture.

"U Srbiji je prosečan životni vek 74 godine i postavlja se pitanje smisla postojanja penzionog sistema ako povećavate godine za odlazak u penziju" – poručio je Vidojević.

U Srbiji ima nešto više 1,7 milion penzionera, od čega 55 odsto prima starosnu penziju, 23,1 odsto porodičnu, a 21,9 odsto čine korisnici invalidskih penzija. Učešće penzionera s punim godinama radnog staža u ukupnom broju starosnih penzionera je 46,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: