Palma ugovorio poslove u Italiji

Delegacija Srbije koju je u poseti Italiji predvodio predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palmam vratila se iz Verone sa brojnim dogovorima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 18.05.2013.

14:10

Default images

Delegacija najavljuje dalje pregovore vezane za dalja ulaganja Italije u srpsku privredu.

Dogovorena je saradnja i dolazak u Srbiju, odnosno Jagodinu, čelnika Kompanije za proizvodnju mermera "Stone Italiana" koja posluje sa 80 zemalja sveta, kompanije za proizvodnju semena "Grupo Manara", a ranije je dogovorena izgradnja fabrike sira italijanske Kompanije "Dalla Valentina", nabrojao je Marković.

Posetom Veroni dogovorena je poslovna saradnja Kompanije "Tramite" s.rl i Jagodinske pivare i to je posao koji je 99 odsto završen, dodao je on.

"Italijanima smo rekli da u Srbiji postoji politička i ekonomska stabilnost, da je njima Srbija interesantna zbog carinskih olakšica sa Rusijom sa kojom imamo jako dobre ekonomske i političke odnose, zbog toga što daje bespovratne subvencije za svako novootvoreno radno mesto do 10.000 evra, što ima jeftinu a stručnu radnu snagu", sumirao je za Tanjug Marković.

Šef "Provincia di Cuneo" Roberto Melano, punudio jagodinskim poljoprivrednicima saradnju za proizvodnju organske hrane. Marković je podsetio da u Jagodini već radi italijanska Fabrika za proizvodnju cerade za automobile "Andrea konzezioni - Srbija", a da je izgradnju najavila Komanija "Aunde". U ponedeljak, 20.maja, biće u Jagodini potpisan ugovor o izgradnju Fabrike Kompanije "Vibak" za proizvodnju polipropilenskih filmova, lepljivih traka od propilena i kartona, dodao je Marković.

U delegaciji je bio i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, Kruševca Bratislav Gašić, savetnik premijera Ivice Dačića za bezbednost Ivica Tončev, narodni poslanici Petar Petrović i Zoran Vasić, a dva dana, i na ključnim razgovorima srpske delegacije i privrednika Italije, bila je i ambasador Srbije u Rimu Ana Hrustanović.

U Srbiji u ovom trenutku posluje 600 kompanija iz Italije, koje zapošljavaju 22.000 radnika sa godišnjom dobiti od oko 2,5 milijardi evra, podsetio je na konferenciji za novinare u Veroni gradonačelnik Beograda. Italija je u prvom kvartalu ove godine postala najznačajniji spoljnotrgovinski faktor Srbije u koju je izvoz bio 50 odsto viši nego u Nemačku a tri puta više nego u Rusiju, dodao je on.

O stabilnosti srpskog tržišta govore i ispostave najznačajniji italijanskih banaka i osiguravajućih kuća koje rade u Srbiji, Kompanija "Fiat" i druge firme i "to je dobro polažišt za našu daljnju saradnju", ocenio je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: