Srbija, zemlja poljoprivrede

U Novom Sadu otvoren je jubilarni osamdeseti međunarodni sajam poljoprivrede. Na otvaranju nisu bili predstavnici pokrajinske vlade. Sajam je otvorio Dačić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

12:37

Default images

Sa sat vremena zakašnjenja, 80. Međunarodni sajam poljoprivrede otvorio je počasni gost, premijer Srbije Ivica Dačić. Doduše, nije uspelo iz prvog pokušaja, jer, kako sam kaže, mnogo bolje radi nesto potpuno suprotno.

Ono što je privuklo pažnju novinara jeste da na otvaranju nisu bili predstavnici pokrajinske vlade, prisustvovali su samo predstavnici republičke i gradske vlasti.

Nakon svečanog dela, krenulo se u obilazak hala I štandova. Pre svih, priliku da probaju domaće specijalitete imali su Ivica Dačić, ministar Goran Knezević, kao I ministarka Verica Kalanović…

Zemlja partner 80. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Hrvatska, a ministar poljoprivrede te zemlje Tihomir Jakovina istakao je da je saradnja dve države odlična, I izrazio nadu da će po pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji 1. jula ta saradnja biti još bolja, a na taj datum se osvrnuo I premijer Dacič

Vrata novosadskog poljoprivrednog sajma, najvece manifestacije tog tipa su otvorena I tako ce biti sve do 24. Maja. Preko 1.500 izlagača iz 60 zemljalja sveta ponudiće najbolje posetiocima I budućim partnerima.

Dačić: Poljoprivreda naša razvojna šansa

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u Novom Sadu da preokret u poljoprivrednoj proizvodnji Srbije može dovesti do bržeg razvoja zemlje u celosti.

"Srbija je velika bašta u Evropi, po svojim predispozicijama, lokaciji, kvalitetu zemljišta, klimatskim uslovima, a rekao bih i visokom kvalitetu stručnjaka, ali je daleko da bude gigant u oblasti poljprivrede. To je velika razvojna šansa i prilika da se takvo stanje preokrene", rekao je Dačić. Premijer je najavio da je u toku priprema Strategije razvoja poljoprivrede od 2014. do 2024. godine. Prema njegovim rečima, ta strategija, koja bi trebalo da bude usvojena do kraja godine predstavlja plan razvoja poljoprivrede u periodu od narednih deset godina usklađenog sa politikom EU.

"Naš cilj je stvaranje konkurentne poljoprivrede, jačanje ruralnog razvoja, intenziviranje proizvodnje i proizvodnja hrane visokog kvaliteta, uz visok stepen očuvanja životne sredine", kazao je Dačić.

Ponovio je da poljoprivreda čini 11 odsto BDP-a Srbije i zapošljava značajan broj ljudi, a da sa druge strane čini 23 odsto ukupnog izvoza i svega sedam odsto uvoza naše zemlje, što stvara godišnji trgovinski suficit od 1,2 milijarde dolara.

"Naša poljoprivreda i prehrambena industrija u potpunosti mogu da zadovolje domaće trzište. Međutim, specifičnost ove privredne grane je da mnogo zavisi od klimatskih uslova i zato je važno da što pre osavremenimo proizvodnju", rekao je Dačić.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je dodao da je Međunarodni poljoprivredni sajam prilika da se na njemu predstave nova znanja i tehnologije i da svi koji ga posete, sa njega odu mnogo bogatiji i zadovoljniji.

"Poljoprivreda Srbije ima šta da pokaže i čime da se ponosi. Naša želja je da na predstojećem sajmu usvojimo nova znanja i nove tehnologije koje ćemo kasnije moći uspešno da primenimo", rekao je Knežević.

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina rekao je da je ta zemlja ponosni partner ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma i da se posebno pripremila za nastup kako bi predstavila najbolje iz oblasti poljoprivrede iz sve četiri županije.

"Saradnja dve drzave je odlična, a poznato je da trgovina i biznis uvek pronađu svoj put. Nadam se da će po pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji 1. jula ta saradnja biti još bolja", rekao je Jakovina.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu trajaće do 25. maja, a na njemu učestvije više od 1.500 izlagača iz oko 60 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: