Stopa zaposlenosti 37, 4 odsto

Stopa zaposlenosti u Srbiji iznosi 37,4 odsto i viša je kod muškaraca (44,9 odsto) nego kod žena (30,5 odsto), rezultati su popisa stanovništva u 2011.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 17.05.2013.

13:18

Default images

Najviša stopa zaposlenosti je u Beogradskom regionu (41,6 odsto), a najniža u Regionu Južne i Istočne Srbije (34,0 odsto), saopštio je Republički zavod za statistiku.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji, koja predstavlja udeo nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika, iznosi 22,4 odsto. Posmatrano po polu, stopa nezaposlenosti muškaraca je 21,6 odsto , a žena 23,6 odsto, precizira statistika.

Najniža stopa nezaposlenosti zabeležena je u Beogradskom regionu (17,9 odsto), a najviša u Regionu Južne i Istočne Srbije (27,3 odsto).

Prema međunarodnim preporukama, lica koja u nedelji pred Popis nisu radila i nisu tražila posao, i koja nisu bila u mogućnosti da počnu da rade u roku od dve nedelje ukoliko bi im posao bio ponuđen, smatraju se ekonomski neaktivnim licima.

"Kontingent ekonomski neaktivnih lica obuhvata i lica mlađa od zvanično definisane minimalne granice za ekonomsku aktivnost, tj. decu mlađu od 15 godina", pojasnio je Zavod.

Stopa neaktivnosti predstavlja udeo neaktivnog stanovništva (starog 15 i više godina) u ukupnom stanovništvu starom 15 i više godina i iznosi 51,8 odsto za Republiku Srbiju.

Republički zavod za statistiku u knjizi "Ekonomska aktivnost" objavljuje konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine o stanovništvu Republike Srbije prema ekonomskoj aktivnosti, starosti i polu, do nivoa opština/gradova.

Popis u 2011. godini nije obuhvatio teritoriju Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: