Turci grade hidroelektranu na Savi

U izgradnju hidrocentrale na Savi između Obreža i Kupinova, snage 98,7 megavata, turski Teknotes uložiće više od 200 miliona evra.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Petak, 17.05.2013.

12:24

Default images

Predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić i vlasnik turske kompanije Teknotes Oral Bajtok potpisali su memorandum o razumevanju između opštine Pećinci i te turske kompanije, kojim je napravljen prvi korak ka realizaciji tog projekta.

"Procenili da je Srbija stabilno područje za investiranje u odnosu na region. Na osnovu svega toga smo odlučili da investiramo ovde, a ovo je jedan od projekata za koje smo potpisali protokol. Preliminarni budžet za ovu investiciju je oko 300 miliona evra i uveren sam u to da ćemo imati svu potrebnu podršku od opštine tokom njene realizacije", rekao je Bajtok.

Predsednik pećinačke opštine Sava Čojčić je rekao da se nada da će "današnji gosti uskoro postati domaćini u opštini Pećinci" i da je ovaj projekat od značaja ne samo za Pećince već i za celu Srbiju "jer na taj način realizujemo ideje i planove koji su postojali još pre 40 godina".

Čojčić je dodao da taj projekat ima podršku Vlade Republike Srbije i da je u potpunosti ekonomski opravdan i tehnički izvodljiv, tako da je samo administrativno pitanje kada će se započeti njegova realizacija.

Po Memorandumu, investitor se obavezuje da pri projektovanju i izgradnji hidrocentrale izgradi odgovarajuće prevodnice i obezbedi plovni put, a u skladu s međunarodnim i srpskim propisima o plovnosti reke Save.

Inače, kako piše novosadski Dnevnik, "Teknotes" je lider u regionu u izgradnji industrijskih i tehnoloških kapaciteta, naftnih rafinerija, termo i hidroelektrana i ima projekte u 35 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: