Do besplatnih kilovata sto muka

Tek svaki osmi siromašni građanin dobiće u maju besplatnu električnu energiju. Potrebno 10 dokumenata, najmanje 2.000 dinara i izmiren račun za struju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

21:00

Default images

Prema poslednjoj evidenciji, kako navode iz "Elektroprivrede Srbije", besplatnih 120 do 250 kilovata stići će ovog meseca u 46.910 domaćinstava u zemlji, iako pravo na ovu beneficiju ima čak 320.000 potrošača, pišu Novosti.

Razlozi za ovako slab odziv leže u hrpi papira potrebnih za status energetski zaštićenog kupca, najmanje 2.000 dinara za njihovo dobijanje i obaveza da se račun za električnu energiju plaća do 15. u mesecu.

"Otišla sam u Centar za socijalni rad na svojoj opštini, gde su mi dali spisak od deset dokumenata, koje treba da prikupim da bih dobila besplatnu električnu energiju", kaže Marija I., samohrana majka iz Novog Sada.

"Pored fotokopija ličnih karata, prijave prebivališta za dete, izvoda iz matične knjige rođenih i venčanih, traže mi i potpisanu overu u opštini sa dva svedoka o broju članova porodice i overenu potvrdu o primanjima. Dalje, iz Katastra mi treba dokaz nadležne službe o posedovanju nepokretnosti, uverenje poreske uprave Sekreterijata za finansije o posedovanju imovine i dokaz o pravu svojine."

Samo izvodi iz matičnih knjiga rođenih i venčanih staju zajedno 1.160 dinara, a dokument iz katastra potrebno je platiti 130 dinara.

"Uverenje iz Sekretarijata za finansije se ne naplaćuje, ali se overene izjave u lokalnim samoupravama tarifiraju različito od opštine do opštine", kažu u Centru za socijalni rad Beograd.

"Negde ne traže naknadu, a negde košta i do 500 dinara."

Među siromašnima koji su bili na spisku Ministarstva rada i socijalne politike najviše je porodica u kojima su oba roditelja nezaposlena, seoskih staračkih domaćinstava, samohranih majki i očeva. Pravo ostvaruju i penzioneri sa najmanjim mesečnim čekom.

Finansijski limit za kilovate bez naknade za jednočlano domaćinstvo su mesečna primanja do 12.900 dinara. Tu su i porodice sa dva ili tri člana koja zarađuju do 18.786 dinara mesečno, kao i četvoročlane i petočlane familije sa zaradom do 24.672 dinara. Granica za domaćinstva sa šest i više članova je do 30.558 dinara primanja za mesec dana.

"Nema zaštićenih dužnika kada su u pitanju isključenja struje neplatišama", rekao je prvi čovek EPS Aleksandar Obradović.

"Proces je vrlo jasan - ide se od najvećih dužnika ka najmanjim. Izvršićemo kontrolu da li je proces ispoštovan u svim distribucijama. Ako nije, direktori tih distribucija će snositi posledice."

Obradović je dodao da su distributivne kompanije relativno nezavisne u rukovođenju, pa je zbog toga Vlada Srbije još prošle godine usvojila reorganizaciju EPS, kako bi se ceo sistem rukovođenja poboljšao kroz jedinstvo procedura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: