Pojmovi osiguranja više nisu bauk

Šta označavaju pojmovi kao što su "solvency margin” ili ”securitization” više neće biti napoznanica pošto je nedavno izašla knjiga Pojmovnik osiguranja.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

18:49

Default images

U ovoj knjizi koju je napisao naš uvaženi stručnjak iz oblasti osiguranja, profesor dr Nebojša Žarković na 830 strana dato je 3.014 odrednice. Svaka od njih je prevedena na engleski i nemački a dato je i njeno objašnjenje.

Profesor Žarković je ove pojmove skupljao više decenija kao predavač osiguranja na nekoliko fakulteta ali i u neposrednoj praksi, radeći na rukovodećem mestu u jednom od najvećih osiguravajućih društava u Srbiji.

"Treba napomenuti da su u ovom delu zastupljeni kako izrazi koji se desetinama, pa i stotinama godina koriste u osiguravajućoj delatnosti, tako i noviji pojmovi, koji su nastali ili su se počeli šire primenjivati na osiguravajućem tržištu u Srbiji i inostranstvu od kraja dvadesetog veka naovamo", kaže Žarković za B92.

Zainteresovani tako u knjizi mogu saznati kako se na srpski i nemački prevode engleske reči sa kojima se često srećemo u savremenoj osiguravajućoj praksi, kao što su ”solvency margin” ili ”securitization”, šta obuhvata osiguranje od više novorođenčadi, šta znači izraz „uslovljena glavnica” i tako dalje.

"Smatram zuzetno važnim što su obuhvat ovog dela u velikoj meri opredelila kretanja na savremenom svetskom tržištu osiguranja, kao što su širenje Evropskog unutrašnjeg tržišta osiguranja i primena smernica za osiguranje, razvoj drugačijih oblika prenosa opasnosti, temeljno različitih od ustaljenog osiguranja i reosiguranja, povezivanje osiguravajućih društava sa bankama, razvitak upravljanja rizicima, brzi napredak elektronskog poslovanja, korenite nadzorne promene u osiguravajućoj delatnosti. Sve ove pojave u rastućoj meri se odražavaju i na naše tržište osiguranja", kaže Žarković.

Na sadržinu ovog svojevrsnog rečnika takođe su značajno uticale izmene u srpskom zakonodavstvu osiguranja tokom poslednjih desetak godina. Za to vreme su naime doneti Zakon o osiguranju, Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima i brojni prateći spisi – odluke, pravilnici, uputstva i uredbe. Nesporan je i sve veći uticaj društava u stranom vlasništvu na zbivanja na domaćem tržištu osiguranja, pa, samim tim, i na jezik ove delatnosti.

"Pojmovnik osiguranja” je prevashodno namenjen svima koji duže ili kraće vreme rade u osiguravajućoj delatnosti. Smatramo da će im on, polazeći od širokog obuhvata i lako razumljivih objašnjenja brojnih izraza, postati nezaobilazno štivo. Ova knjiga će svakako biti dragocena i delatnostima koje su povezane sa osiguranjem, zatim studentima, prevodiocima i drugim stručnjacima upućenim na ovu oblast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: