Srbija dobija 317 hidroelektrana

Ministarka energetike Zorana Mihajlović uručila je predsednicima 17 opština i gradova Sporazum o međusobnoj saradnj.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.05.2013.

15:34

Default images

Taj Sporazum se odnosi na dobijanje energetskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana na 317 lokacija.

Procenjena vrednost investicija za svih 317 lokacija je oko 500 miliona evra, od čega će 300 miliona biti u opšstinama koje su nerazvijene, kazala je Mihajlović na konferenciji za novinare nakon uručivanja Sporazuma o medjusobnoj saradnji u postupku informisanja domaćih i stranih pravnih ili fizičkih lica zainteresovanih za izdavanje energetske dozvole, odnosno saglasnosti.

Ona je kazala da je javni poziv koji je Ministarstvo uputilo zainteresovanim za izgradnju malih hidroelektrana uspelo, dodavši da je bilo ukupno 1.400 prijava.

''Srbija će na osnovu ovog javnog poziva u naredne dve do dve i po godine imati izgradjenih 317 malih HE, oko 100 megavata snage ili 400 gigavat časova električne energije'', objasnila je ministarka.

To će, prema njenim rečima, takodje obezbediti novih 1.000 radnih mesta, a s obzirom da će to pokrenuti domaću industriju, gradjevinarstvo i sve druge oblasti unutar zemlje, može se govoriti o desetinama hiljada novih radnih mesta.

Ona je navela da će početkom juna imati potpunu listu svih koji su dobili mogućnost da imaju energetsku dozvolu i izgrade male HE

Kako je kazala, u Srbiji postoji više od 900 lokacija za male HE, ali su za ovih 317 lokacija imali kompletnu dokumentaciju u trenutku objavljivanja poziva, dodavši da će biti još javnih poziva.

Najviše prijava je bilo za Tutin, gde su za 57 lokacija stigle 133 prijave, što govori da su investitori vrlo zainteresovani i da mora da postoji konkurencija, smatra Mihajlović.

Ovo je prema njenom mišljenju dobro za smanjenje regionalnih razlika koje su ogromne, jer od 17 opština, devet pripada kategoriji nerazvijenih, u kojima je oko 200 lokacija.

Predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić je kazao da se za 46 lokacija javilo 340 potencijalnih investitora.

''Očekujemo da se kroz nekoliko godina pokrene i gradjevinarstvo u Ivanjici izapošljavanje, a naročito da će potencijali investitori koji dobiju energetske dozvole zaključiti ugovore sa opštinom Ivanjica kako bi taj sistem bio održiv i da bi lokalna zajednica imala koristi od takvog resura kao što su vode'', dodao je Zorić.

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević je naveo da u toj opštini već postoje 64 male HE, što pokazuje koliko je obnovljiva energija značajna za tu oblast.

''Spremamo se već za drugi korak, ako dobijemo od Ministarstva energetske dozvole za izvoz struje kao male opštine, koje će da baziraju svoj razvoj na obnovljivim izvorima, imamo u planu izgradnju solarne elektrane za 15 megavata'', dodao je Kučević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: