Država pomaže IMT sa 10 miliona EUR

Država će ove godine podržati Industriju mašina i traktora (IMT) sa 10 miliona evra, poručili su predstavnici Vlade i te kompanije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.05.2013.

14:20

Default images

Očekuje se da taj nekadašnji gigant u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije uskoro ponovo stane "na noge".

Predsednik Skupštine IMT-a Branislav Ivković najavio je da će do kraja ove godine, broj radnika biti povećan za 200 mladih stručnjaka - sa sadašnjih 804, na više od 1.000.

"To znači zapošljavanje još 3.000 do 4.000 dobavljača i kooperanata", ukazao je Ivković.

Plan je da u ovoj godini, IMT proizvede 1.500 traktora, a da 2014. ta proizvodnja bude povećana na 5.000 traktora, uz planirani profit od 3,5 miliona evra, kazao je Ivković novinarima, nakon obilaska pogona te fabrike.

Kako je istakao, plan je da IMT za pet godina proizvodi 15.000 traktora, a da 2018. čist profit bude 17,5 miliona evra. Ivković je napomenuo da dugovi te fabrike, bez kamate, u ovom trenutku iznose 25 miliona evra. On je objasnio da su ključna prva tri meseca, kada je neophodna redovna državna podrška u iznosu do 1,8 miliona evra mesečno, da proizvodnja traktora bude 200 do 220, na mesečnom nivou.

Kako je zaključio, uz realizaciju takvog plana, od 31. decembra tekuće godine, neće biti više nikakve potrebe za podrškom države. Ministar poljoprivrede Goran Knežević, rekao je da je plan za oporavak IMT-a, ambiciozan, ali i realan.

"Želimo da ovaj gigant još iz vremene SFRJ, ponovo stane na noge", poručio je Knežević.

On je podsetio da je IMT, jedne godine, izvezao čak 40.000 traktora u SAD, što je izuzetan podvig. On je istakao da je država već počela da ulaže određena sredstva u tu fabriku i da je realno očekivati, da će IMT za četiri godine, ponovo biti vraćen na staze stare slave i ponovo biti gigant u proizvodnji poljoprivrednih mašina, pre svega traktora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: