Sprema se velika seča direktora

Do kraja juna vladajuća koalicija priprema kadrovsku seču u 1.300 preduzeća s državnim kapitalom, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 14.05.2013.

21:07

Default images

Stranke će analizirati učinak svojih kadrova na pozicijama. Slede raspisivanja konkursa.

U narednih mesec i po sprema se velika seča kadrova u javnom sektoru. Prema Zakonu o javnim preduzećima, koji je usvojen u decembru, do polovine ove godine na čelo „državnih kuća“ moraju doći profesionalci, izabrani na konkursima, a ne po partijskom ključu.

Kako saznaju „Novosti“, u vladajućoj koaliciji postignut je načelni dogovor da se ispoštuje zakonski rok da se do 30. juna raspišu konkursi za čelnike svih kompanija čiji je osnivač Republika, pokrajina ili lokalna samouprava. Takvih preduzeća, na svim nivoima, ima oko 1.300 i oni zapošljavaju skoro 280.000 ljudi.

Prvi na udaru biće rukovodioci najvećih gubitaša, ali i onih firmi za koje njihove „matične“ partije procene da nisu ispunili očekivane rezultate, pre svega finansijske.

Prvi potpredsednik Vlade i lider SNS Aleksandar Vučić poručio je da su oni već napravili interne analize rada direktora javnih preduzeća i ministara koje je predložila ova stranka.

"Na narednoj sednici Glavnog odbora iznećemo sve analize, a onda će članovi odlučiti šta misle o njihovom radu. Zaključci koje budemo usvojili biće i neka vrsta „vodiča“ i redosleda u kojim preduzećima i oblastima će prvo doći do promena i sređivanja stanja", kaže za „Novosti“ Zoran Babić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS.

U ovoj stranci dodaju da svakom ko nije dobro radio svoj posao, bez obzira na kojoj je funkciji, prete žuti, ali i crveni kartoni. I u ostalim strankama vladajuće koalicije u toku je „skeniranje“ rada i rezultata partijskih kadrova.

"Rad naših ministara, direktora, državnih sekretara, poslanika analiziramo stalno, jer nam je kao odgovornoj stranci važno kako rade oni koje je za važne pozicije predložila stranka, od lokalnog do republičkog nivoa. Uskoro slede sednice Predsedništva i GO na kojoj ćemo o svemu tome detaljno raspravljati", poručuje za „Novosti“ Đorđe Milićević, portparol socijalista.

Stranka potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića trenutno „drži“ samo jedno javno preduzeće - „Pošte“, na čijem je čelu Milan Krkobabić. Potpredsednik PUPS Momo Čolaković kaže nam da su njihovim radom više nego zadovoljni:

"Na našim organima su na dnevnom redu bile neke druge, važnije stvari, poput rešavanja kosovskog pitanja. Ali u svakodnevnim konsultacijama razmatramo i rad ljudi iz naše stranke na različitim funkcijama."

U URS, stranci koja se i najviše zalagala da se donošenjem novog zakona zavede red u javnim preduzećima i ovaj sektor departizuje i profesionalizuje, objašnjavaju da i do sada nigde nisu postavljali partijske kadrove, već isključivo stručnjake, preko konkursa. Oni navode da njihovi ministri redovno analiziraju rad čelnika državnih organa i firmi iz svojih resora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: