Nadnica na njivi 150 dinara na sat

Dolazak lepšeg vremena i leta, osim što pozitivno utiče na raspoloženje, obezbeđuje i mogućnost da se broj onih koji rade poveća jer stižu sezonski poslovi.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 14.05.2013.

20:27

Default images

Svake godine zbog radova u polju smanji se broj nezaposlenih, mada to ne znači da će se nužno smanjiti i broj onih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje jer se posao može dobiti preko studenstskih zadruga ili na neki drugi način, piše Dnevnik.

Ipak, slobodno se može reći da će se priliv u kućne budžete povećati.

Naravno, od stručnosti, godina, ali i elana, zavisi i vrsta posla koji će se obavljati. Takođe, mnogo toga zavisi i od potreba onih koji će tokom leta zarađivati – jer neki posao „uzimaju” da bi zaradili novac koji će potršiti na odmoru, neki to čine jer samo tada mogu da se zaposle, kao recimo građevinski radnici pa i oni koji rade u polju, a neki zato da bi novac koji zarade preko leta odvojili za drugi deo godine.

Teško da se može reći kome je u letnjoj sezoni teže ili lakše da dođe do posla: mladim ljudima preko studentskih zadruga, ili nezaposlenima koji su na evidenciji NSZ-a, jer to zavisi od mnogo faktora. Naravno, studenti, koji bi hteli da zarade džeparac preko leta, mogu za recimo mesec dana zaraditi i do 30.000 dinara, a s tim novcem mogu otići na letovanje, obnoviti garderobu....

Suštinski, za povremene poslove, od kafića do neke uslužne radnje, dnevno se može zaraditi oko 1.500 dinara, ali i više i manje, što zavisi od vrste posla, ali i od poslodavca. Za spremanje stanova može se zaradati, recimo, oko 250 dinara na sat, a to uključuje, slobodno se može reći, sve poslove u kući – od pranja prozora do peglanja veša.

Budući da je sezona radova u polju, ali i u staklenicima i plastenicima u jeku, u Vojvodini se povećava potreba za sezonskim radnicima. Kako kažu poljoprivredni proizvođači, bilo da su ratari, povrtari ili vinogradari, za te poslove angažuju ljude s kojima su već sarađivali, ali kada je potrebno više ljudi, primaju i nove. Vrednost sata rada u polju kreće se oko 150 dinara, a pošto se najčešće radi deset sati, dnevno se u može zaraditi oko 1.500 dinara. To može biti čista zarada, ukoliko poslodavac obezbeđuje „topli obrok”, ali može biti i umanjena, ukoliko se tako s poslodavcem ne dogovori.

Otvaranjem velikog broja bašti, i to ne samo u gradovima već i u turističkim mestima, na planinama, banjama... povećava se potreba za radnicima u ugostiteljstvu pa do posla lakše dolaze konobari, šankeri, kuvari, pomoćni radnici... Njihova primanja ne odskaču mnogo od drugih sezonskih, ali zavise i od poslodavca i prometa, kao i spremnosti gostiju da budu široke ruke prilikom plaćanja ceha. Uz te poslove traže se i promoteri, češće devojke nego muškarci, a zarade se kreću od 150 do 200 dinara po satu. Za neke poslove potrebno je znati strane jezike, pre svega enegleski, ali i nemački, grčki, italijanski, a zarade su slične. U sezoni godišnjih odmora očekuje se i povećanje ponude poslova u administraciji i trgovini, a kako vreme bude odmicalo, povećavaće se i potreba za pravim sezonskim poslovima – prodaju sladoleda, ali i za spasioce na bazenima i plažama, za koje je, valja reći, potrebna i odgovarajuću obuka.

Bilo bi dobro da se predviđanja o povećanju broja onih koji rade i zarađuju obistine i da se do posla, makar privremenog i sezonskog, lakše i brže dođe. Onima koji se tog posla prihvate i dobro i savesno ga rade, on možda znači ulaznicu za dugotrajniji angažman i nešto sigurniju budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: