Smanjiće se dotacija za penzije

Dotacije za penzije iz republičke kase, najavljenim povećanjem stope doprinosa za penzijsko osiguranje, smanjile bi se za 4,3 %, pokazuje računica PIO fonda.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.05.2013.

10:13

Default images

Kako je za Tanjug rekao načelnik Odeljenja za matične evidencije u PIO fondu Željko Simić, u prošloj godini prijave za uplatu penzijskih doprinosa, takozvane M4 obrasce, predalo je 66 odsto poslodavaca - 12 odsto manje nego u 2011.

"Statistika ne pokazuje da su poslodavci manje ažurni, već da imaju manju platežnu sposobnost", istakao je Simić, ukazaviši da ne mora da znači da poslodavci koji nisu PIO fondu predali obrasce M4 nisu uplatili doprinose, mada to najčešće jeste razlog.

Prema njegovim rečima, poslodavcima koji nisu u predviđenom roku podneli prijave za uplatu penzijskih doprinosa u 2011. godini upućeno je više od 10.000 opomena, a u prošloj oko 8 000.

Na opomene PIO fonda nešto više od polovine poslodavaca je odgovorilo i dostavilo obrasće M4, ali je, dodao je Simić, i u 2011. i u 2012. pokrenuto veoma malo prekršajnih postupaka.

"U 2011. nešto više 500, a u 2012. oko 300. Znači, prema statistici povećava se broj poslodavaca koji ne predaju obrasce M4, a smanjuje se broj pokrenutih prekršajnih postupaka", naveo je Simić.

On je istakao da to znači da su uglavnom u pitanju poslodavci koji nemaju finansijske mogućnosti da isplate zarade, odnosno da uplate doprinose zaposlenima.

Upitan koliko je zahteva za penziju odbijeno zbog neuplaćenih doprinosa, Simić je rekao da se evidencija o tome ne vodi.

Prema podacima PIO fonda, u 2011. odbijeno je pet odsto zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju, a u prošloj godini 12 odsto zahteva.

"Sigurno je dobar deo tih zahteva odbijen i zbog toga što nije izvršena uplata doprinosa i nije ispunjena mogućnost da se ljudima prizna pun staž radi ostvarivanja prava na starosnu penziju", naveo je Simić.

Kada je reč o najavljenim izmenama poreskih zakona, on je kazao da se isplate penzije tiču tri - o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o poreskom postupku i poreskoj administraciji i o porezu na dohodak građana.

Jedna od izmena je povećanje stope doprinosa za penzijsko osiguranje sa 22 na 24 odsto, podsetio je Simić.

Prema računici Fonda, na taj način bi se na godišnjem nivou prihod po osnovu uplate doprinosa povećao za 26 milijardi dinara, a dotacije iz budžeta za penzije smanjile sa sadašnjih 42,5 odsto na 38,2 odsto.

Simić smatra da se time ne bi nešto bitno povećali uslovi za formiranje održivog penzionog sistema, ali da treba uzeti u obzir i druge izmene zakona kojima se smanjuje porez na zarade i povećava neoporeziv iznos zarade.

Kako je kazao, time bi trebalo da se smanje troškovi poslodavaca, što bi moglo da utiče na povećanje broja zaposlenih i radnika koji bi sa crnog tržišta prešli u legalne tokove, kao i na smanjenje broja osiguranika kojima se ne uplaćuju doprinosi.

Prema rečima Simića, to bi automatski značilo povećanje prihoda po osnovu doprinosa.

Načelnik Odeljenja za matične evidencije u PIO fondu je ukazao da bi najavljene izmene poreskih zakona u budućnosti mogle dovesti do smanjenja priliva po osnovu doprinosa za poljoprivredne penzionere i samostalce.

Simić je objasnio da izmene zakona predviđaju prestanak obaveze plaćanja doprinosa za obavljanje poljoprivredne delatnosti i obavezu da samostalni preduzetnici plaćaju doprinos na najnižu osnovicu umesto na ostvareni prihod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: