Grci i Makedonci hoće kanal DMVE

Članovi Rotari klubova juga Srbije i Makedonije podržavaju izgradnju kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more (DMVE).

Srbija

Izvor: B92

Subota, 11.05.2013.

15:19

Default images

Tokom trodnevne Međunarodne Rotari konferencije, koja se u nedelju završava na leskovačkom izletištu Pašina česma, oko 60 predstavnika Rotari klubova potpisaće Deklaraciju o podršci Rotari klubova izgradnji višenamenskog sistema (DMVE).

Predstavnici Rotari klubova rekli su Tanjugu da podržavaju izgradnju kanala jer bi to doprinelo ne samo ekonomskom razvoju Srbije, Makedonije i Grčke, već bi došlo i do poboljšanja međudržavne saradnje na Balkanu.
Foto: mprrpp.gov.rs
Koordinator Saveza Rotari klubiva Makedonije Rade Hristovski podseća da je ideja stara dva veka i da je možda sada pravo vreme da se realizuje.

"Ideja jeste stara i više puta se pričala i prepričavala u rotarijanskim klubovima u Makedoniji. Smatram da je sad pravi trenutak da ponovo rotarijanci u Makedoniji vrlo ozbiljno pokrenu tu priču i da se Vlada Makedonije uključi kako bi počelo sa realizacijom. Naravno treba o svemu voditi računa ali pre svega treba o tome pričati kako bi javnost bila upoznata šta će dobiti izgradnjom kanala“ rekao je Tanjugu Hristovski. Savetnik u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Punišić potvrdio je da se već konkretno radi na pripremi neophodne dokumentacije.

"Siguran sam da se isplati graditi kanal i da to može da se uradi. Mi imamo potencijala, kako prirodnog tako i stručnog za taj posao. Već sa jednim renomiranim kineskim institutom radimo studiju isplativosti i moguće realizacije. Takođe pripremamo i prostorno-plansku dokumentaciju. Mogu da kažem da su i Makedonija i Grčka zainteresovane za ovaj posao", rekao je Punišić.

Prema njegovoj oceni kanal može da se izgradi za pet godina pod uslovom da se obezbedi ekonomska konstrukcija.

Predstavnici Rotari klubova juga Srbije koji učestvuju na konferenciji takođe podržavaju ideju da se krene sa izgradnjom kanala. Oni očekuju da bi gradovi poput Leskovca i Vranja postali i značajne luke što bi doprinelo ekonomskom oporavku tog kraja.

"Ja sam o kanalu prvi put čuo 1975. godine kada sam bio direktor Zavoda za urbanizam u Leskovcu. Posle razgovora sa poznatim profesorima Univerziteta u Beogradu, postao sam zagovornik izgradnje kanala. Evo posle 38 godina ponovo se ozbiljno priča o tome i mislim da rotarijanci kao jedan deo elite mogu da doprinesu da se taj san ostvari“ komentariše Srđan Dimitrijević iz Rotari kluba Leskovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: