I taksisti traže fiat 500L

Od prvog maja sva beogradska taksi vozila moraju da imaju klimu, ali i evro 3 motore. Pored domaćeg vozila, merkaju i nove "dačije", pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 08.05.2013.

11:02

Default images

Od 1. maja putnici u pojedinim taksi vozilima ne bi trebalo više da se zbog vrućina preznojavaju tokom vožnje. Odlukom gradskih vlasti sva taksi vozila moraju da imaju klima uređaje.

Takođe, već dva meseca na beogradskim ulicama ne bi smeli da taksiraju ni automobili koji nemaju evro 3 motor, što znači da su proizvedeni pre 2000. godine.

Kako to obično biva, kod nas svaka odluka ima više tumačenja, pa tako taksisti čekaju da im iz Sekretarijata za saobraćaj pojasne na koja vozila se novi propis odnosi. Milivoje Armuš iz "Beotaksija" kaže da se tumači da je 1. maj granica za nove taksije, a da oni koji već voze bez klime mogu to da rade sve do estetskog pregleda, koji je jednom godišnje, pa kako koga "zalomi".

"Procene su da je na ulicama od 800 do 1.000 problematičnih automobila, koji nemaju ili klimu ili evro 3 motor", kaže Armuš.

"Želimo da pokrenemo inicijativu da njihovim vlasnicima država omogući da po povoljnijim cenama i na rate kupe "fijat 500". Nadamo se da će nas grad podržati u ovom zahtevu jer je kriza i taksisti ne zarađuju toliko da glatko mogu da kupe novija kola."

U "Beogradskom taksiju" kažu da, takođe, pregovaraju da članovi njihovog udruženja na povoljniji način zamene stare automobile.

"Između ostalih razgovaramo sa "Dačijom", da naši taksisti direktno od njih po povoljnim uslovima i na rate mogu da kupe vozila i da ih to košta jeftinije nego kada u bankama uzmu kredit", objašnjava Milan Bojić iz "Beogrdskog taksija".

"Od 600 automobila, koliko je u udruženju, manje od deset odsto nema klimu. Verujemo da će njihovi vlasnici do kraja meseca kupiti bolji auto. Svega tri nemaju odgovarajući motor, a to su dve "lade" i "jugo florida". Njihovi vlasnici će promeniti vozila, a sada trenutno voze kola udruženja."

Za neposedovanje klima uređaja u taksi vozilu kazne se kreću od 10.000 do 100.000 dinara. Saobraćajna inspekcija i komunalna policija protiv vozača prijavu šalju sudiji za prekršaje, a on onda razreže globu.

U nekoliko navrata su beogradski taksisti, članovi raznih udruženja, imali prilike po povoljnijim uslovima da pazare automobile na kredit. Svojevremeno je to bio slučaj sa "jugo floridom", a zatim sa "dačijom logan".

e.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: