"Poreski zakoni - otimanje para"

"Ministarstvo finansija i privrede namerno zamagljuje suštinu - predložene mere svode se na otimanje para opštinama", poručuju iz SKGO.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 07.05.2013.

15:09

Default images

Prdložene mere takođe, svode se na potpuno poništenje finansijske decentralizacije i novu, najgoru centralizaciju u poslednjih deset godina, kaže predsednik opštine Paraćin i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović povodom najave Ministarstva finansija i privrede o novom paketu ekonomskih mera i poreskoj reformi.

"Da sve bude gore pre samo šest meseci opštinama su ukinuti izvorni prihodi u okviru marketinškog ukidanja parafiskalnih nameta, čime su samo data krila sivoj ekonomiji. Tada je opravdanje bilo da je porez na zarade dovoljan prihod za lokalne samouprave. To je, čak i za naše, prilike neviđeno licemerje. Najavljene mere Ministarstva finansija i privrede neće pomoći privredi niti radnicima, tajkuni će biti bogatiji za 12 miliona evra, a od opština se traži da gule kožu sirotinji preko poreza na imovinu.

Trpeće svi koji zavise od lokalnih investicija u infrastrukturu, jer će se upravo tu štedeti. Kao i 2009. godine kada su smanjenitransferi lokalu, biće izgubljene hiljade radnih mesta, pre svega u građevinskoj industriji. Upravo zato, mi ćemo Vladi Srbije uputiti predlog naših mera u nameri da sprečimo totalni kolaps lokalnih samouprava, koji će sigurno uslediti sa ovim novim merama praćenim najavljenim izmenama naknada za korišćenje i uređenje zemljišta i drastično povećanim troškovima u 2013. godini, a do kojih je došlo zbog odluka centralnih vlasti usvojenih bez ikakve konsultacije sa lokalnim samoupravama".

SKGO podseća da su krajem prošle godine zarad rasterećenja privrede i građana, ukidanjem ili ograničavanjem lokalnih taksi i naknada, već značajno smanjeni prihodi lokalnih vlasti. Najavljeno spuštanje poreza na zarade sa 12 odsto na 10 odsto i povećanje neoporezovanog dela dohotka sa 8.700 na 11.000 dinara, imaće nove negativne posledice po prihode gradova i opština jer sredstva od ovog poreza čine u proseku oko 40 odsto njihovih prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: