Tvorac evra: Odustati od te valute

Oskar Lafonten, nemački ministar finansija koji je lansirao evro, zatražio je odustajanje od “katastrofalne” zajedničke valute, piše Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 07.05.2013.

13:16

Default images

Lafonten kaže da bi se tako omogućio oporavak južne Evrope, upozorivši da aktuelni kurs "vodi u propast".

Lafonten upozorava da se ekonomska situacija pogoršava iz meseca u mesec, a nezaposlenost je dostigla nivo koji sve više dovodi u sumnju demokratske strukture.

"Nemci još nisu shvatili da će južna Evropa, uključujući Francusku, zbog ekonomske krize u kojoj se trenutno nalazi, pre ili kasnije, biti prinuđena da se suprotstavi nemačkoj hegemoniji", rekao je on, pripisujući krizu velikim delom nemačkom smanjenju plata u korist povećanja udela u izvozu.

Na sajtu nemačke “Levice”, on je izjavio da će se kancelarka Angela Merkel probuditi iz svog "prepotentnog sna", kada se udruže evropske zemlje u nevolji kako bi iznudile promene u politici rešavanja krize na štetu Nemačke.

Oskar Lafonten je izjavio da je podržavao evropsku monetarnu uniju, ali da više ne veruje u njen opstanak.

"Nade da će stvaranje evra podstaći racionalno ponašanje nacionalnih ekonomija bile su uzaludne", rekao je on, dodavši da je politika prinude Španije, Portugalije i Grčke da sprovede internu devalvaciju bila katastrofalna.

Ovo je prelomni trenutak u istoriji EU

Lafontenova predviđanja je potvrdio francuski ministar finansija Pjer Moskovići, koji je juče obznanio kraj primene strogih mera štednje i pobedu francuske politike, rizikujući novo pogoršanje ionako narušenih odnosa između Pariza i Berlina.

"Gotovo je s merama štednje. Ovo je prelomni trenutak u istoriji EU posle uvođenja evra. Svedoci smo kraja dogma mere štednje. Ovo je pobeda francuskog stava", izjavio je on na francuskoj televiziji.

Moskovićijevi komentari usledili su nakon što su Francuska i Španija od Brisela dobile dodatni rok od dve godine za ispunjenje cilja prema kome deficit ne sme da premaši tri odsto bruto društvenog proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: