Kako što jeftinije rashladiti stan

Pošto bi od 1. jula struja mogla da poskupi, građanima će se isplatiti ako kupe bolji klima-uređaj sa manjom potrošnjom struje, piše Blic.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2013.

12:47

Default images

Sa visokim temperaturama, prosečnom domaćinstvu koje se rashlađuje uz klima-uređaj stizaće približno isti iznos računa kao i tokom zime ako su struju koristili za dogrevanje.

Prosečna četvoročlana porodica koja živi u stanu od šezdeset kvadrata u zimskim mesecima plaća oko 2.500 dinara za struju, pod uslovom da ima centralno grejanje, a struju koristi isključivo za dogrevanje. Kad temperatura pređe trideseti podeok i klima-uređaji počnu da se koriste za rashlađivanje, ovim domaćinstvima ne bi trebalo da stižu mnogo veći računi.

"Građani koji se greju na struju tokom zime troše znatno više i plaćaju najmanje 5.000 dinara mesečno. Njima će, i ako koriste klima-uređaje, tokom leta računi biti nešto niži", kaže Sandra Alagić iz Elektrodistribucije Beograd.

Tako će biti sve dok ne dođe do povećanja cene struje koje bi, prema rečima Zorane Mihajlović, ministarke energetike, trebalo da se desi u narednih mesec ili dva, a ranije je najavljeno da će poskupljenje biti od 10 do 12 procenata. Zbog procedura koje EPS treba da sprovede i obaveze da obavesti kupce o promeni cene 15 dana pre poskupljenja, nova cena struje mogla bi da bude tek od 1. jula.

"Sa poskupljenjem od deset odsto, oni koji struju koriste za dogrevanje i prosečno plaćaju oko 2.500 dinara mesečno mogu da očekuju poskupljenje od oko 250 dinara, što ne bi trebalo da promeni potrošačke navike domaćinstava", kaže Alagić.

Do tada, mnogi će pohrliti da nabave klima-uređaje koji koštaju od 20.000 do više od 100.000 dinara. Pri kupovini treba voditi računa da li je istaknuta cena s ugradnjom ili bez nje, jer se montiranje u mnogim radnjama plaća posebno i, u zavisnosti od modela, košta od 40 do 70 evra.

Zbog poskupljenja struje i najavljenog usvajanja novog tarifnog sistema krajem godine, koji će povećati račune onima koji je koriste za grejanje, građanima se isplati da nabave uređaje veće energetske efikasnosti.

"U rasponu od A do G, energetsku oznaku A nose klima-uređaji koji troše najmanje struje, dok je G predviđeno za klime sa najvećom potrošnjom. Bolja energetska klasa ne znači uvek i veću cenu proizvoda, ali obavezno znači manju potrošnju električne energije i manje troškove", kaže Miloš Pitić, serviser klima-uređaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: