Izrael bi da ulaže u srpski agrar

Ubrzo se mogu očekivati rezultati u uspostavljanju intenzivnije saradnje sa Izraelom u oblasti poljoprivrede, kaže ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2013.

11:26

Default images

Povodom prošlonedeljne posete srpske delegacije Izraelu, sa predsednikom Tomislavom Nikolićem na čelu, Knežević je za RTS izjavio da su izraelski privrednici zainteresovani za ulaganje u Srbiju, "jer imamo odličnu klimu, kvalitetno zemljište, dobru vodu, što su potencijali koje moramo iskoristiti".

"Ono što nas više interesuje to je agrobiznis, prerađivačka industrija. Mi izvozimo primarne poljoprivredne proizvode, oni su zainteresovani za uvoz goveđeg mesa i o tome smo konkretno razgovarali i postigli određene korake", rekao je on.

Prema rečima Kneževića, da bi se to dogodilo moraju da budu srušene određene barijere, kao što su carine, i Ministarstvo poljoprivrede je pre nekoliko meseci podnelo inicijativu da se sa Izraelom potpiše ugovor o slobodnoj trgovini.

On je izrazio nadu da će vlada u kratkom roku doneti tu odluku, a hitno će biti preduzete mere za rešavanje problema sa veterinarskim i fitosanitarnim kontrolama.

Ministar je istakao i da će neki projekti u saradnji sa Izraelom početi "začuđujuće brzo", da se razgovaralo o otvaranju agroindustrijskih centara, kao i da je Srbiji vrlo važan prenos znanja i tehnologije, a Izrael je jedna od pet zemalja u svetu koje su "najdalje otišle" u nauci i tehnici u poljoprivredi.

Podsetivši da je budžet za agrar veći ove godine za 40 odsto nego prošle, Knežević je dodao da isplata subvencija ide svojim tokom i da će poljoprivrednici osetiti veliki boljitak tokom ove godine.

Knežević je naveo da postoje određeni tehnički problemi, odnosno problemi sa softverom, jer je "neko u prethodnom periodu platio 5,5 miliona evra za softver koji ne radi i ne može da se koristi, to se sad radi praktično ručno".

On je ocenio i da je slučaj sa aflatoksinom u mleku bila "politička i politikantska afera, čiji je cilj bio uništavanje srpskog seljaka, a Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa drugim nadležnim organima je preduzelo sve mere da bi se umanjili efekti te afere".

Ministar je rekao da slede izmene Zakona o bezbednosti hrane i pratećih zakona i pravilnika, te da svi rezultati ispitivanja u poslednje vreme pokazuju da je nivo aflatoksina mnogo niži nego što je bio ranije, i da se vraća ka nivou od 0,05 mikrograma po litru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: