Misija MMF-a sutra stiže u Beograd

Misija MMF-a sutra dolazi u Srbiju i 8. maja će sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije početi razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2013.

11:01

Default images

Kako je rečeno agenciji Beta u beogradskoj kancelariji MMF, planirano je da Misija MMF u Srbiji boravi dve nedelje.

Ranije je najavljeno da će Misija MMF-a sa predstavnicima Srbije razgovarati o makroekonomskim kretanjima, ispunjenju budžeta i u slučaju da budu pozitivine ocene, pregovaraće se o novom aranžmanu.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić je potvrdio da su prihodi budžeta za prva četiri meseca ove godine manji nego što je planirano, pre svega zbog manje naplate poreza na dodatu vrednost i akciza, usled pada prometa u trgovini i šverca rezanog duvana.

On je najavio da će Vlada Srbije pre rebalansa budžeta usvojiti odluku da do kraja godine rashodi države budu smanjeni za oko 30 milijardi dinara, što je već predočeno MMF-u.

Kako je ranije rekla guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković MMF na tehničkom nivou proverava brojke da bi se uverio da li je budžet Srbije održiv i da li su mere za fiskalnu konsolidaciju dovoljne da se deficit zadrži na granici od oko četiri odsto, kao i ukupnu fiskalnu projekciju za naredne tri godine.

Ona je 22. aprila, tokom redovnog prolećnog zasedanja Svetske banke i MMF-a u Vašingtonu, rekla je da je već obavljeno nekoliko razgovarao sa MMF-om i da "s njihove strane postoji doza sumnje u održivost fiskalnog prilagođavanja koje je sadržano u merama Vlade Srbije".

Ekonomisti se nadaju dogovoru sa MMF-om

Misija MMF-a mogla bi da ima više razumevanja za naše ekonomske probleme, rekao je ekonomski novinar Dimitrije Boarov, gostujući u Kažiprstu RTV B92.

On smatra i da su slabi argumenti da Srbija ima dovoljno novca, da je inflacija pod kontrolom i da imamo fiskalnu održivost.

"Uvek se treba pitati zašto hronično podbacuju prognoze o prikupljanju javnih prihoda. Zato što imamo niz neevidentiranih dugova, dubioza itd. i toj činjenici treba krenuti u susret sa onim drugim delom paketa s MMF-om gde se obavezuješ na reforme", rekao je Boarov.

"Srbija ne može dalje sa ovakvim haosom i bez reforme javnog sektora", ocenio je on. Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković je ocenio da bi bilo dobro da Srbija sklopi novi aranžman sa MMF-om, jer bi to značilo još jednu potvrdu međunarodnih kredibiliteta Srbije i donelo bi dozu stabilnosti srpskoj privredi.

Taj aranžman bi, kako je istakao, značio da Srbija može jeftinije da se zadužuje, a doprineo bi i većem poverenju investitora, njihovom jačem dolasku u Srbiju i praktično dovoljnom prilivu deviza za finansiranje deficita.

Vučković je ocenio da će tokom predstojećih razgovora sa MMF-om naviše biti reči o fiskalnoj poziciji, pošto je Srbija na putu smanjivanja fiskalnog deficita i limitiranja rasta javnog duga.

"Podaci sa početka godine ne ohrabruju. Još uvek je rano za procene za celu godinu, ali je sigurno da treba držati čvrsto fiskalnu politiku i fiskalne tokove i verujem da će to biti u fokusu pregovora", rekao je VUčković.

Saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić je ocenio da će ključna tema razgovora sa MMF biti fiskalni sektor i dešavanja u javnim finansijama budući da, kako je rekao, MMF "nema gotovo nikakve primedbe na vođenje monetarne politike i na dešavana u monetarnoj sferi".

Prema njegovim rečima, eventualno sklapanje aranžmana biće uslovljeno pokušajem da se Vlada Srbije približi iznosima koji su u Planu fiskalne konsolidacije, odnosno Fiskalnoj strategiji, u smislu deficita i mera štednje, budući da tu u ovom trenutku postoje neka odstupanja u odnosu na plan.

"Imamo neka odstupanja koja nisu dobra i koja bi praktično, ukoliko ne proširimo postojeći paket fiskalne konsolidacije, značajno povećala planirani deficit u ovoj godini, što MMF svakako ne podržava", rekao je Nikolić agenciji Beta.

Predsednik Upravnog odbora Sosijete zeneral banke Goran Pitić ocenio je da bi novi aranžman Srbije sa MMF-om bio dobrodošao, a da će najveći izazov za Vladu Srbije biti da ispuni zahtev MMF-a za smanjenjem budžetskog deficita.

"Jedno od pitanja u razgovorima misije MMF-a i predstavnika vlasti u Srbiji biće kako podstaći razvoj, a smanjivati rashode. Mislim da će to biti tema oko koje će se lomiti koplja", izjavio je Pitić agenciji Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: