Srbijagas izgubio 30 % tražišta

Ministrastvo energetike dobilo je pozitivna mišljenja drugih ministarstava u Vladi o planu reorganizacije Srbijagasa.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.05.2013.

16:45

Default images

Očekujem da će taj plan biti brzo usvojen, rekla je u intervju Tanjugu resorni ministar Zorana Mihajlović.

"Srbijagas danas ima gubitak viši od milijardu evra, što treba nadoknaditi i videti kako su nastali ti manjkovi, ali i omogućiti preduzeću da funkcioniše, dodala je ministarka i naglasila da postoji jasna volja države da ima efikasno i profitabilno preduzeće", navela je ona.

"Naš cilj je energetska bezbednost, stabilno snabdevanje gasom, kvalitetniji gas potrošačima, ali i da zaposleni budu zadovoljni", dodala je ona.

Mihajlovićeva je ukazala da će sindikati biti deo buduće radne grupe u reformisanju Srbijagasa, i da niko neće ostati bez posla. I nije logično, kaže da neko bude protiv reformisanja jednog državnog preduzeća, koje je gubitaš i pred bankrotom, u profitabilnu i efikasnu kompaniju.

I Srbijagas i Transgas, koji nastanu reoragnizacijom sadašnjeg preduzeća, biće državna preduzeća, rekla je Tanjugova sagovornica.

Srbijagas je veliki gubitaš, 1,2 milijardi evra je u minusu. Deo tog gubitka, u visini od oko 260 miliona evra, nastao je zbog razlike u ceni gasa koji uvozimo i prodajemo

Ostatak su što potraživanja od privrede, domaćinstava, toplana...Bilo je, kaže ministarka i raznih poslovnih odluka koje su na to uticale.

"Srbijagas je izgubio gotovo 30 odsto svog tržista, tako što ga je prepustio nekoj drugoj kompaniji. Vodila se i neka socijalna politika", navela je Mihajlovićeva.
To je gotovo sve normalno, ocenila je, kada ne postoji prava kontrola u javnim preduzećima. A nije postojala svih prethodnih godina.

"Danas Srbijagas ima kapital samo 1,5 milijardu dinara. Šta će biti sa tim preduzećem za godinu dana, ako ga ne reformišemo", zapitala se ona.

Ministarka je podsetila da predstoji puno posla u gasnoj privredi, pre svega misleći na gasovod Južni tok, pa skladište Banatski dvor, gasovod Niš-Dimitrovgrad...

Resorno ministrastvo uradilo je sve što je bilo potrebno, i početak gradnje Južnog toka očekuje se krajem godine.

"U Srbiji gradnja još nije počela, ne zbog nas, nego što se kasnilo u svim drugim državama. Što se tiče zakonodavne regulative i podzakonskih akata, mi smo sve pripremili", precizirala je minstarka.

Ona očekuje da će Srbija već za dve godine, 2015. ili 2016. godine, dobiti dodatne količine gasa iz Južnog toka, što će značiti niže troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: