Duguju milijarde za porez a u plusu

Samo prvih deset preduzeća u restrukturiranju za poreze duguje čak 197 mil. €, a među njima su i one koji su imale dobit a nisu platile porez, piše Blic.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 05.05.2013.

10:30

Default images

Među 500 najvećih poreskih dužnika, svaka šesta firma nalazi u se restrukturiranju.

Najveći poreski dužnici na poslednjem spisku Poreske uprave i dalje su banke u stečaju - Beobanka, Invest banka, Astra banka i Beogradska banka koje duguju skoro 100 milijardi dinara. Najveći poreski dug od 29,56 milijardi dinara ima Beobanka, a slede Invest banka u stečaju s 22,25 milijardi, Astra banka u stečaju s približno 19,22 milijarde i Beogradska banka u stečaju, koja duguje 16,1 milijardu dinara. Među najvećim poreskim dužnicima je i „Sartid“ u stečaju s dugom od blizu 6,74 milijarde.

Odmah iza njih slede preduzeća u restrukturiranju, među kojima je i RTB „Bor“ koji je u 2012. imao profit od 1,8 milijardi danara, ali i 2,4 milijarde dinara neplaćenih poreza. S dobitkom u prošloj godini od 2,7 miliona dinara je poslovala i “Mostogradnja” koja je dužna Poreskoj upravi 1,9 milijardi dinara. Ipak, prvih deset preduzeća u restrukturiranju koja imaju najveće dugove prema državi su gubitaši sa poslovnim rezultatom od minus 6,9 milijardi dinara u 2012.

Da ovaj dug preduzeća u restrukturiranju Poreska uprava nikad neće naplatiti potvrđuje i plan Agencije za privatizaciju, da proda samo imovinu ovih firmi, bez dugova.

S obzirom na to da je tek svako deveto preduzeće sa spiska aktivno, malo je verovatno da će ne samo firme u restrukturiranju, već i ostale ovaj dug Poreskoj upravi ikad i vratiti. Boško Mijatović, ekonomista, kaže za “Blic” da od velikih dužnika ništa značajnije ne može da bude naplaćeno.

"To je besmislena lista koju bi trebalo očistiti od propalih firmi, pa onda gledati da li od onih koje su žive ima neko ko duguje mnogo i takve dužnike goniti da plate svoja dugovanja prema državi. Ovako se prikazivanjem liste gde su i preduzeća u stečaju prikrivaju pravi dužnici, oni koji bi bili zanimljivi jer im se gleda kroz prste", ocenjuje Mijatović. Kako navodi naš sagovornik, takav primer je RTB „Bor“, koji posluje s dobitkom, a ne plaća poreze.

"Tako bi svako umeo da vodi firmu", nalašava Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: