Veš mašine traju koliko i garancija

Uređaji sa mnogo kraćim vekom upotrebe, procenjuju evropski stručnjaci. Nova mašina može da izdrži 2.500 pranja, televizor samo 20.000 časova, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 29.04.2013.

09:24

Default images

Savremena mašina za veš počinje da se gasi sama od sebe nakon pet godina, moderni televizor ne radi posle samo 24 meseca, a mobilni telefon poslednje generacije može da se koristi efektivno svega godinu dana.

Ovo pokazuje najnoviji izveštaj "Evropskog potrošačkog centra", čiji istraživači tvrde da se današnji proizvodi bele tehnike ili IT uređaji namerno prave sa kraćim rokom trajanja. Potrošači su tako prinuđeni da pazare novi posle svega nekoliko godina.

U izveštaju "Programirana dotrajalost, produkt potrošačkog društva" navode se brojni primeri kako potrošači dobijaju krajnji proizvod kome se već unapred zna kada može da se baci. Jedan od slučajeva su nove mašine za veš, koje su programirane tako da izdrže 2.000 do 2.500 pranja.

"Bubanj se sve više radi od plastike, a ne od inoksa, što automatski znači da će ceo mehanizam kraće trajati", dodaje se u istraživanju "Evropskog potrošačkog centra".

"Dotrajalost proizvoda u Evropi je namerno planirana, kako bi se potrošači primorali da češće odlaze u kupovinu. Najčešće se radi o "funkcionalnoj grešci" nekog proizvoda."

Kada samo jedan deo otkaže, prestaje da radi cela mašina za sudove, veš ili, recimo, pegla. To se odnosi i na gotovo sve električne ili elektroničke proizvode - televizore, mobilne telefone, kompjutere...

"Televizori su programirani da rade do 20.000 časova, a najčešći kvar je na kondenzatoru" - napominju evropski istraživači.

"Ipak, najkritičnija je situacija sa mobilnim telefonima i smartovima. Dovoljno je da se pokvari baterija i uređaj više ne radi. Dodatnu opremu je nakon nekog vremena gotovo nemoguće nabaviti jer se više i ne proizvodi, a za najnovije aplikacije potreban je i najnoviji model pametnog telefona. Lošiji nego ranije su i štampači."

Kompanije toliko koriste potrošačku groznicu u svetu da i najskuplje mašine, automobile, kupujemo mnogo lošijeg kvaliteta nego ranije. Vozila se prodaju sa sve luđim dizajnom, ali lošijim i kratkotrajnijim motorima.

Na crnoj listi zbog kratkog roka trajanja kod američkih potrošača je "Eplov ajpod". Naime, "ajpodovi" prve, druge i treće generacije nemaju odvojive baterije, pa kad baterija nakon godinu i po dana prestane da radi - jedino rešenje je kupovina novog uređaja. "Epl" je nadoknadio štetu klijentima i predložio baterije koje se menjaju.

Evropska komisija je kaznila sedam proizvođača televizora sa ukupno 1,4 milijarde evra, jer su im se proizvodi kvarili odmah nakon isteka garantnog roka. Isti broj firmi kažnjen je i jer su nameštali cene televizora i na taj način stvorili kartel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: