Dinkić: Sa svih strana žele Telekom

Vlada Srbije za desetak dana odlučuje koja preduzeća prodaje, a koja zadržava u vlasništvu, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.04.2013.

12:43

Default images

Sa svih strana sveta ima zainteresovanih za kupovinu Telekoma, kaže ministar Dinkić, ali će se odluka Vlade znati posle praznika.

Ministar finansija navodi da prvo treba videti šta je strategija države u vezi sa javnim sektorom i koja su to preduzeća gde država želi da ostane u vlasništvu i upravljanju, a gde ima smisla da se povuče iz upravljanja i vlasništva.

Pre tri godine Vlada nije uspela da proda Telekom za milijardu i 400 miliona evra. U međuvremenu je otkupila 20 odsto akcija grčkog OTE-a i sada za sotpostotno vlasništvo očekuje dve i po milijarde evra.

Stručnjaci kažu da je važnije šta će biti s drugim preduzećima u državnim rukama koja proizvode gubitke.

Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta kaže da vlada mora da smanjuje subvencije i da ograniči garancije koje izdaje javnim preduzećima kako bi se manje zaduživala.

Analitičar Milan Ćulibrk kaže da nam bez promena preti bankrot.

"Ako svake godine u ta preduzeća morate da upumpate nekoliko stotina miliona evra, a minus u budžetu za prva tri meseca iznosi 50 milijardi dinara, onda smo u bezizlaznoj situaciji", kaže Ćulibrk.

Fiskalnom strategijom Vlada je prošle godine planirala uvođenje reda u javnom sektoru.

"Krajnje je vreme da Vlada sprovede ono što je predvidela, a to je da se javna preduzeća profesionalizju, da se sačuva ili dovede dobar kadar i krene u neminovna otpuštanja", kaže Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta.

Ćulibrk, međutim, kaže da je teško očekivati profsionalizaciju tih preduzeća, jer se na rukovodeća mesta još uvek postavljaju partijski ljudi što je u mnogome doprinelo svim tim gubitcima.

Zvanična lista najvećih gubitaša u 2012. godini još nije objavljena, ali prema podacima Agencije za privredne registre Srbijagas je napravio čak 35 milijardi dinara minusa, slede Železnice sa gubitkom od 16,6 milijardi, pa Putevi Srbije i Elektroprivreda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: