Srbija bliže EU = bolji standard

Približavanje Srbije Evropskoj uniji obezbediće bolji poslovni okvir koji će stvoriti uslove za povećanje zaposlenosti i standarda građana.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 27.04.2013.

11:29

Default images

azović.

Takođe, biće bolji i sistem socijalne zaštite, izjavio je član Upravnog odbora Saveta stranih investitora Srđan L

"I za građane i za investitore od značaja je da pristupanje Srbije EU bude proces sa jasnim početkom i krajem. Jer, ako čitav taj proces predugo traje gubi se interesovanje, i to onda može da postane priča bez završetka, kao što je to slučaj sa Makedonijom", ukazao je Lazović.

Dobijanje datuma za početak pregovora će svakako biti pozitivan signal kako investitorima koji već posluju na ovom tržištu, tako i onima koji planiraju ulaganje u Srbiju.

"Tek kada Srbija dobije datum za početak pregovora, biće jasno u kom se pravcu i kojim tempom kreće, i šta se može očekivati", naveo je Lazović.

Datum znači jedan sasvim drugačiji nivo obaveza iz razloga što sam proces pregovora uključuje i procenu ispunjenja ekonomskih kriterijuma EU, jer zemlja treba da pokaže da ima funkcionalnu tržišnu ekonomiju koja podrazumeva makroekonomsku stabilnost, pravni sistem usaglašen sa EU, i konzistentnu primenu zakonske regulative, objasnio je sagovornik Tanjuga .

Na pitanje kako strani investitori vide Srbiju u narednih pet godina, Lazović je odgovorio da se može konstatovati da je Vlada Srbije prepoznala prioritete Saveta i započela ili najavila aktivnosti u četiri značajne oblasti - opšti pravni okvir, poreska regulativa, radno-pravni propisi i inspekcije.
Potrebno je još dosta uraditi kako bi Srbija poboljšala svoju konkuretnost i ostvarila značajniji napredak u poboljšanju uslova poslovanja.

U periodu od narednih pet godina, očekujemo da počnu i da se po mogućstvu sprovedu značajne sistemske reforme, pre svega u oblasti penzionog i zdravstvenog sistema, kao i u javnom sektoru, kako bi se povećala transparentost i efikasnost i podržao ekonomski razvoj", poručio je Lazović.
On je izrazio očekivanje da Srbija napreduje na putu ka EU, da poslovno okruženje bude predvidljivo i transparentno, i da važe jednaki uslovi poslovanja za sve investitore, bilo domaće ili strane.

"Predvidljivost uz makro-ekonomsku i političku stabilnost jedne zemlje predstavlja ključni preduslov očuvanja postojećih investitora, njihovog daljeg investiranja u zemlju kao i privlačenja novih investitora", zaključio je Lazović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: