"Ispitati moguće zloupotrebe u RKB"

Biro za društvena istraživanja pozvao je nadležne institucije da ispitaju sve eventualne zloupotrebe nastale tokom privatizacije i stečaja Robnih kuća Beograd.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

11:29

Default images

BIRODI je saopštio da je pozvao Ministarstvo finansija i Agenciju za privatizaciju, kao i Republičko javno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da preduzmu, odnosno okončaju istražne radnje koje su u toku, a odnose se na privatizaciju i stečaj RKB.

Kako se navodi, potrebno je preispitati eventualne zloupotrebe u procesu isplata dugovanja iz stečajne mase poveriocima, kao i prilikom izdavanja u zakup objekata u vlasništvu RKB tokom stečajnog postupka.

Iz BIRODI ukazuju da do sada nisu sprovedene ni aktivnosti na ispitivanju eventualnih zloupotreba, nastalih odsustvom procena vrednosti ulaganja zakupaca u prostore izdavane tokom stečaja i nepravilnosti nastalih usled selektivnih isplata posebnih otpremnina.

Potrebno je ispitati i osnovane sumnje za nepotizam stečajnih upravnika i zloupotrebu diskrecionih ovlašćenja od otvaranja stečaja 2002.godine, kao i izostanak kontrole stečajnog postupka od strane Odbora poverilaca RKB, što je bila zakonska obaveza", navodi se u saopštenju. Prema tvrdnjama BIRODI, nisu sprovedena ni ispitivanja za utvrđivanje odgovornosti za činjenicu da je Odbor poverilaca osnovan tek tri godine posle uvođenja stečaja. Dalje se navodi da nisu procesuirane ni krivične prijave koje je podnelo Udruženje akcionara i poverilaca RKB, kao i privatne tužbe radnika protiv stečajnih upravnika, sudija Stečajnog veća, predsednika Odbora poverilaca i ministra ekonomije iz perioda stečaja.

"U prilog potrebi da se sve navedeno preispita i procesuira, govori i činjenica da je za dva odsto poverilaca RKB, prema rešenju Trgovinskog suda u Beogradu, 'rezervisano' iz stečajne mase 50 miliona evra", dodaje se BIRODI.

U saopštenju dalje stoji da je, prema dostupnim podacima, za namirenje 98 odsto poverilaca potrošeno 116 miliona evra iz stečajne mase, što, kako piše, govori u prilog sumnjama u opravdanost otvaranja stečajnog postupka.

Prema oceni BIRODI, analiza završnog računa, koju je uradilo Udruženje akcionara i poverilaca kompanije RKB, otvara pitanje opravdanosti odluke o otvaranju stečajnog postupka.

U saopštenju se ističe da je za "dobro obavljeni" stečajni postupak isplaćena nagrada stečajnim upravnicima od ukupno 2,86 miliona evra, dok je za otplaćene deonice rezervisano, prema nepoznatoj metodologiji, 2,07 miliona evra.

Iz BIRODI su poručili da je Ministarstvo finansija dužno da izdvoji sredstva za posebne otpremnine radnicima RKB i izvrši kontrolu njihove namene, a Agencija za privatizaciju da da mišljenje kako da akcionari, odnosno deoničari, ostvare svoja prava i dobiju otplaćene deonice.
Agencija, kako se napominje, treba da pruži i tumačenje pravnog osnova za učešće akcionara u raspodeli sredstava iz viška stečajne mase RK koji iznosi 153 miliona evra.

Slučaj RKB predstavlja još jedan dokaz da je neophodno da se u novoj Strategiji za borbu protiv korupcije uvede princip nezastarevanja dela korupcije u privatizaciji, istakli su iz BIRODI.

Stečaj nad RKB pokrenut je 2002. godine. Robne kuće "Beograd" prodate su za 360 miliona evra 2007. godine Verano motorsu.
Početkom prošle godine suvlasnici RKB, Marfin investment grupa i Verano Motors poverili su kompaniji Konfluens da nadalje upravlja njihovim portfoliom komercijalnih objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: