Socijalni doprinosi zastarevaju?

U ovom času, prema procenama, najmanje 180.000 zaposlenih ima “rupe u stažu”.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 25.04.2013.

21:31

Default images

Naime, vlasnici firmi i preduzeća širom Srbije i dalje neguju praksu da ne uplaćuju redovno doprinose svojim radnicima.

A ukoliko prođe novi Nacrt zakona o poreskoj administraciji, pomenuti radnici bi mogli da ostanu bez uslova za penziju.

Prema pisanju Novosti, u poslednjoj verziji Nacrta Zakona o izmenama i dopunama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, predviđeno je da se na socijalne doprinose primeni “princip zastarevanja”.

Tako bi neažurni poslodavci, nakon pet, odnosno deset godina dugovanja Fondu PIO, mogli da budu amnestirani od svoje obaveze, a radnici uskraćeni za penzijski staž.

Ova odredba nije obradovala ni predstavnike sindikata ni penzionerskih organizacija, a ni Upravni odbor Penzijskog fonda Srbije. "Osnovna ideja koju zastupa UO Fonda PIO je da se smanji učešće države u finansiranju penzija i da se postigne veća naplativnst doprinosa, pa je ovaj predlog suprotan svakoj logici", smatra Petar Mitrović, predsednik sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost” i član UO Fonda PIO.

"Plaćanje doprinosa nikada ne zastareva, baš iz razloga da bi radnici, koji planiraju odlazak u penziju, mogli da tuže poslodavce koji su bili nemarni, bez obzira na period u kom je nastao dug. Ako bi sada počeo da se primenjuje princip zastarelosti, to znači da bi radnici bili najveći gubitnici. Ne mogu da uplaćuju doprinose retroaktivno, a ni da tuže vlasnike firmi, jer su prekasno otkrili “rupe”. A, samim tim, ne bi imali ni uslove za penziju. To je, u najmanju ruku, nedopustivo".

Iz Poreske uprave i Ministarstva finansija nije dostavljeno detaljnije tumačenje zakona, a, prema saznanjima Novosti, Ministarstvo rada upravo sastavlja mišljenje koje će biti - negativno. U međuvremenu, sindikati glasno izražavaju svoje neslaganje.

"Nikada nećemo dozvoliti da se tako nešto sprovede u praksi i da se taj član zakona izglasa u Skupštini, pa makar morali da izražavamo nezadovoljstvo i na ulicama", kaže Milinko Popović iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata koji imaju mesto i u republičkom parlamentu.

Ni ekonomista Milojko Arsić ne smatra da bi princip zastarelosti bio koristan za radnike:

"Mnogi i ne znaju da imaju rupe u stažu, pa to otkriju tek pred kraj radnog veka, kada podnesu zahtev za penziju. U tom smislu bi zastarevanje obaveze plaćanja socijalnih doprinosa bilo štetno za radnike. Taj bi zakon mogao da bude koristan i primenjiv u nekom “normalnom sistemu”, gde postoji fiskalna disciplina i gde ne bi bilo moguće da poslodavci godinama ne plaćaju svoje obaveze, a da i dalje funkcionišu na tržištu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: