Profit NIS niži zbog pada potrošnje

Kompanija NIS ostvarila je u prvom kvartalu ove godine neto dobit od 8,3 miljardi dinara, koliko je imala u istom periodu lane.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2013.

15:13

Default images

Međutim, kompanija je prodala više naftnih derivata za 12 odsto i povećala izvoz za devet odsto, saopšteno je iz NIS-a.

Otežavajući uticaj na finansijski rezultat kompanije, kako se navodi, imali su negativni makroekonomski faktori: pad cena ugljovodonika- nafte i prirodnog gasa, rast PDV-a i poreza na dobit, pad potrošnje na domaćem tržištu za oko osam odsto u odnosu na prvi kvartal 2012. koji je, između ostalog, izazvan i povećanjem akciza na naftne derivate.

Zahvaljujući uvođenju novih tehnoloških rešenja i sprovođenju dodatnih geološko-tehničkih mera, obim proizvodnje ugljovodonika NIS-a je bolji od rezultata iz prvog kvartala 2012. za pet odsto, i iznosi 411.000 tona naftnog ekvivalenta.

U prvom kvartalu ove godine u rafinerijama kompanije prerađeno je 523.000 tona nafte, što je za 27 odsto više nego u istom periodu lane.
Rast obima prerade rezultat je puštanja u rad novog kompleksa lakog hidrokrekinga-hidroobrade (MHC/DHT), čija je izgradnja završena u oktobru 2012.

Prodaja naftnih derivata NIS-a u prvom kvartalu 2013. iznosila je 566.000 tona, što je za 12 odsto više nego prošle godine. Na rast obima prodaje uticala je realizacija programa za povećanje efikasnosti maloprodajne mreže i početak njenog aktivnog rada van granica Srbije, jačanje politike rada s kupcima na veliko, kao i niz realizovanih marketinških programa.

Tako je obim maloprodaje na domaćem tržištu premašio nivo prvog kvartala 2012. godine za šest odsto, a veleprodaje za pet odsto. U poređenju s prvim kvartalom 2012. kompanija je povećala izvoz naftnih derivata za devet odsto.

Operativni prihod pre plaćanja kamata, poreza na prihod i amortizacije (EBITDA) iznosi 12,1 milijardi dinara, što odgovara nivou definisanom u biznis-planu kompanije, ali je za 22 odsto niži nego isti pokazatelj za prvi kvartal prošle godine. Zahvaljujući strožoj politici naplate potraživanja, operativni novčani tok (OCF) iznosi 9,8 milijardi dinara, što premašuje prošlogodišnji pokazatelj preko pet puta.

Iznos poreskih i drugih izdvajanja obračunatih u prvom kvartalu za uplatu u budžet Republike Srbije iznosi 19,9 milijardi dinara, što je za 27 odsto više od istog pokazatelja u prvom kvartalu 2012.

NIS je u prva tri meseca ove godine investirao u razvoj proizvodne baze i ekološke projekte 12,19 milijardi dinara, za 59 odsto više od istog pokazatelja prošle godine. Ukupna kreditna zaduženost NIS-a na osnovu rezultata prvog kvartala 2013. iznosi 441 miliona dolara.

"Mi krajnje uzdržano ocenjujemo ono što je postignuto u prva tri meseca tekuće godine. Nažalost, negativni spoljni faktori imaju ozbiljan uticaj na poslovne rezultate NIS i već danas shvatamo da će biti veoma težak zadatak održati finansijski rezultat kompanije na nivou prošlogodišnjeg", rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Prioriteti kompanije do kraja godine sum kako je naveo, nastavak uvođenja novih tehnologija i inovacija, povećanje efikasnosti svih proizvodnih i upravljačkih procesa, realizacija investicionog programa, uprkos pojačanom spoljnom opterećenju, kao i razvoj klijentskih programa u segmentu prodaje naftnih derivata i povećanje udela na tržištu.

NIS je objavio nerevidirane rezultate podatke finansijskog izveštaja za prvi kvartal, koji su pripremljeni u skladu s međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI), navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: