Ministarka: To nije RWE izjavila

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da za sada nema zvaničnog stava nemačke kompanije RWE da neće učestvovati u izgradnji termoelektrane Nikola Tesla B3.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 24.04.2013.

11:08

Default images

Podsetimo, Centar za ekologiju i održivi razvoj Cekor objavio je prošle nedelje da nemačka kompanija (RWE) ne planira izgradnju termoelektrane "Nikola Tesla B3" u Obrenovcu.

"To nije kompanija RwE izjavila, nego jedan od direktora", kazala je Mihajlović agenciji Beta.

Ona je podsetila da je s nemačkom kompanijom septembra prošle godine potpisan memorandum o strateškoj saradnji u izgradnji ermoelektrane "Nikola Tesla B3".

"Kad imate memorandum, stvari još nisu došle do ugovora, a drugo je kada imate završen tender i ugovor, pa kada neko hoće eventualno da odustane, onda normalno da tu imate problem", objasnila je ministarka.

Mihajlović je dodala da se ne može reći da je taj memorandum potpuno obavezujući dok se ne završi projekat, a RwE, po njenim rečima, još nema završen projekat.

Istakla je da taj projekat očekuje do jeseni, "pa će se znati ili radimo ili ne, za sada mi nemamo problem".

"Čak i ako radne grupe dođu do zaključka da neko ne želi da učestvuje, ja sam za to da se to kaže i onda idemo dalje, naćićemo druge investitore", naglasila je Mihajlović.

Ministarka je dodala da su i drugi investitori zainteresovani, i da je interes Ministarstva da izgradnja započne što pre.

"Moram da priznam da za svaki objekat koji je definisan kao prioret, imamo po nekoliko zainteresovanih investitora", zaključila je Mihajlović.

Izgradnja "TENT B3" u Obrenovcu snage 700 megavata bi koštala 1,2 milijarde evra. Za potrebe elektrane bi u Rudarskom basenu "Kolubara"dbio otvoren novi ugljenokop "Radljevo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: