“Povisiti granicu za penziju”

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković smatra da bi vlada, ukoliko želi uštede u penzijskom sistemu, trebalo da poveća starosnu granice za odlazak u penziju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.04.2013.

19:02

Default images

"Računica pokazuje da će efekti biti sve veći iz godine u godinu i to je jedan važan blok u našem penzijskom sistemu", rekao je Vučković novinarima, podsetivši da je vlada u Fiskalnoj strategiji prihvatila da u oblasti penzijske reforme preduzme određene mere.

"Prvo je reč o tome da se uvode penali za prerani odlazak u penziju, a da oni koji duže rade budu nagrađeni, a drugo je da treba podići starosnu granicu za odlazak u penziju", naveo je on.

"U situaciji smo da, praktično, zaostajemo u tom pogledu za drugim zemljama, starosna granica za žene je 60 godina, za muškarce 65, a tendencija u svetu je da se ove granice izjednačavaju i da se podižu", rekao je Vučković.

Prema njegovim rečima, ostaje da se na nivou vlade i različitih ministarstava pronađe najbolje rešenje, jer je i neizbežno i racionalno da se poveća starosna granica.

"Različite su opcije da li će se izjednačiti za muškarce i žene ili će se zadržati neka razlika, ali uz smanjenje ove zaista velike postojeće razlike od pet godina i ostaje na ministarstvima da se dogovore", dodao je Vučković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: