Crno tržište duvana ugrožava budžet

Duvanska kompanija JTI upozorila je da će nelegalna prodaja rezanog duvana u Srbiji umanjiti ovogodišnje prihode državnog budžeta do 12 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

14:58

Default images

"Podržavamo napore Vlade Srbije da se izbori sa problemom nelegalne trgovine i odluku Poreske uprave da u saradnji sa komunalnom policijom i tržišnom inspekcijom pooštri kontrolu svih lokacija u Srbiji na kojima se nelegalno prodaje rezani duvan", izjavio je Kris Vuds, koji je preuzeo funkciju generalnog direktora JTI za Zapadni Balkan.

Procena kompanije JTI je da je legalna prodaja cigareta smanjena 14 odsto zbog crnog tržišta rezanim duvanom.

"Ovo predstavlja veliki rizik za budžetske prihode jer je u 2013. godini planirano da se čak 13 odsto budžetskih prihoda osloni na poreze od legalnih duvanskih proizvoda", istakao je Vuds.

On je ocenio da crno tržište rezanog duvana postaje jedan od najvećih problema u Srbiji i ugrožava legalno poslovanje i privredu. Od 2003. godine, kako je podsetio Vuds, duvanska industrija je uložila preko 1,2 milijarde evra u Srbiji i sada zapošljava, direktno i indirektno, oko 4.000 ljudi.

"Kako bismo zadržali postojeći nivo investicija, rasta i poslova, neophodno je stabilno poslovno okruženje. Oštre mere koje je najavila Poreska uprava, kao deo šire borbe protiv ilegalne trgovine, će tome svakako doprineti", kazao je Vuds.

Poreska policija je 9. aprila počela da kontrolisaće sve lokacija u Srbiji na kojima se nelegalno prodaje rezani duvan. Za tu vrstu prekršaja kazne su do 150.000 dinara.

Poslednjih meseci je, zbog pada kupovne moći građana i poskupljenja cigareta, sve učestalija nelagalna prodaja rezanog duvana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: