EK: Srbija posvećena reformama

Evropska komisija pozdravlja ekonomske reforme u Srbiji, ali se osvrće i na probleme državne pomoći i zaštite intelektualne svojine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

13:31

Default images

Srpske vlasti nastoje da reformama unaprede ekonomsko i poslovno okruženje, ali i dalje postoje otvorena pitanja na planu državne pomoći i zaštite intelektualne svojine, ocenjuje se u prolećnom izveštaju Evropske komisije.

U delu izveštaja koji se odnosi na ekonomska pitanja navodi se da Komisija za kontrolu državne pomoći mora da pokaže nezavisnost, a tom telu moraju biti prijavljene mere državne pomoći koje ona mora i da odobri, prenosi danas portal EurAktiv Srbija.

Naglašava se u izveštaju da moraju dalje da se prilagođavaju postojeće šeme dodele pomoći.

Komisija je ocenila da usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama krajem 2012. godine predstavlja značajan i pozitivan korak.

U izveštaju se navodi da se tim zakonom srpsko zakonodavstvo dodatno usklađuje sa pravnom tekovinom EU i da se u celini poboljšava efikasnost procedura javnih nabavki, između ostalog, centralizovanjem sistema javnih nabavki.

Zakon, kako se navodi, jača institucije nadležene za sprovođenje i nadzor propisa o javnim nabavkama, a doneti su i novi propisi koji se odnose na sprečavanje korupcije i sukoba interesa.

"Sveukupno, novi zakon bi trebalo da omogući da procedure javnih nabavki budu transparentnije i efikasnije", ocenila je Komisija.

Vlada je usvojila i druge mere u cilju poboljšanja poslovnog okruženja, ukazuje se u izveštaju i navodi ukidanje više od 130 parafiskalnih nameta koji su opterećivali poslovne aktivnosti, izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost i usvajanje zakona kojim se ograničava period za naplatu potraživanja.

Proces privatizacije preostalih društvenih preduzeća, u čemu se uveliko kasni, pokrenut je u decembru 2012. a uveden je rok od 18 meseci za dovršenje restrukturiranja.

Konstatuje se da je u januaru izmenjen Zakon o trgovini, čime je olakšan ulazak trgovinskih lanaca na srpsko tržište, piše EurAktiv.

U izveštaju se povoljno ocenjuje dosadašnje sprovodenje obaveza Srbije prema Prelaznom trgovinskom sporazumu i konstatuje da je Beograd spreman za razgovore i razmatranje bilo kog otvorenog pitanja.

Navodi se i da je Srbija "u dobroj veri" angažovana na prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju povodom ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine.

Evropska komisija preporučila je juče na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: