UOS: Nismo kršili zakon

NOPS navodi da osiguravajuča društva primenom tzv. bonus-malus sistema povećavaju cenu osiguranja i do 30 odsto. UOS tvrdi da samo sprovodi odluku Narodne banke

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

13:08

Default images

Odluku o uvođenju i načinu funkcionisanju bonus - malus sistema donela je Narodna banka Srbije, a Udruženje osiguravača Srbije (UOS) je samo sprovodi, rečeno je Tanjugu u tom udruženju.

Povodom tvrdnji Nacionalne organizacije potrošaca Srbije (NOPS) da su pojedina osiguravajuća društva primenom bonus-malus sistema nezakonito povećala cenu osiguranja potrošacima čak i do 30 odsto, istaknuto je da je stav UOS-a i osiguravača da prevare nisu moguće, jer se u svemu poštuje odluka NBS.

Prema podacima UOS-a, u celoj 2012. godini bilo je 78,5 odsto vozačasa bonusom, sa malusom 1,44 odsto, a 20,05 odsto onih koji su prvi put registrovali motorno vozilo.

NOPS je danas saopštio da se bonus-malus sistemom smatra "utvrđivanje visine premije osiguranja od autoodgovornosti određenog vozila primenom odgovarajućeg premijskog sistema, u zavisnosti od toga da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu štetu za koju je on odgovoran".

Pozivajući se na dostupne informacije, NOPS u današnjem saopštenju tvrdi da određene osiguravajuće kuće primenjuju taj sistem samo na osnovu činjenice da je iz osiguranikove premije naplaćena neka šteta trećem licu, a da prethodno nisu utvrdile njegovu krivicu, odnosno odgovornost.

"Skandalozno ponašanje pojedinih osiguravajućih kuća dovodi do toga da se potrošačima nezakonito povećava, čak i do 30 odsto, cena osiguranja, što važi i za naredne godine", navodi se u saopštenju.

NOPS je najavilo da će se obratiti svim relevantim institucijama sa zahtevom da se utvrde i sankcionišu sve eventualne nepravilnosti u radu osiguravajućih društava koja posluju u Srbiji.

Iz NOPS-a su pozvali potrošače koji smatraju da je u njihovom slučaju primenjen bonus-malus sistem i protivzakonito utvrđena cena osiguranja, bez prethodno utvđene odgovornosti za štetni događaj, da im se jave radi zaštite prava i interesa.

Kako se podseća, bonus predstavlja umanjenje osnovne premije obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, ukoliko u periodu osiguranja od najmanje godinu dana nije bilo šteta, dok malus predstavlja uvećanje ukoliko je bilo prijavljenih šteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: