Škundrić bio protiv RWE-a

Savetnik premijera i bivši ministar energetike Petar Škundrić izjavio je da je bio je protiv potpisivanja memoranduma sa RWE-om za izgradnje "Nikola Tesla B3".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

12:10

Default images

"Daleko od toga da imam bilo šta protiv saradnje sa RWE-om, ali Srbija nema više vremena da čeka", naveo je Škundrić za današnju Politiku.

Prema njegovim rečima, prethodna vlada je čekala odluku RWE-a više od tri godine, produžavala rokove na njihov zahtev i napravila čitav okvir kako bi zajednički realizovali TENT B3, da bi pred sam kraj mandata RWE saopštio da nije zainteresova za realizaciju.

"Nije bilo jasno zbog čega opet s njima potpisujemo sporazum koji je istog sadržaja kao onaj koji su već imali, i na osnovu koga su saopštili da neće realizovati pomenutu investiciju", naveo je Škundrić.

On je ukazao da su memorandumi neobavezujući dokumenti kojima se definišu naredni koraci saradnje, a trebalo bi da ubrzaju realizaciju projekata, a ne da postanu prepreka da drugi ozbiljni strateški partneri uđu u realizaciju posla. Kako je dodao, to na žalost nije jedini posao koji je zastao i ista je situacija i kada je u pitanju posao s intalijanskim "Edisonom" oko ulaganja u "Kolubaru B".

"Razgovori s ovim potrencijalnim investitorima nisu nastavljeni dinamikom kako je planirano i velika je verovatnoća da ćemo i za taj posao morati da tražimo novog strateškog partnera", istakao je Škundrić.

On je kazao da je važno nastaviti razgovore s drugim partnerima koji su spremni da ulažu, podsetivši na izgradnju novog bloka u Kostolcu koji je prethodna vlada uspešno započela i pored raznih opstrukcija u EPS-u i državi. Škundrić je dodao da nije zadovoljan kako teče realizacija druge faze tog projekta, jer je već trebalo da potpisati ugovor i, kako je dodao, nije mu jasno zašto se toliko čeka, kao i kakav je stav prema ovom projektu.

Centar za ekologiju i održivi razvoj Cekor objavio je prošle sedmice da, prema njihovim saznanjima, nemačka kompanija RWE ne planira izgradnju termoelektrane "Nikola Tesla B3".

Zamenik predsednika borda RWE Rolf Martin Šmic je, na godišnjem skupu RWE u Esenu, nedavno na pitanje o gradnji ove termoelektrane rekao da takav projekat nije u planu kompanije, i da ne postoje nikakve studije koje se tim projektom bave, navedeno je u saopštenju Cekor-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: