Amerika:Jedna zemlja, dve ekonomije

Vodeći ekonomisti NFIB objavili su nedavno prezentaciju u kojoj tvrde da se podaci iz realne ekonomije i sa američke berze sasvim razlikuju.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 21.04.2013.

16:16

Default images

(

Ekonomisti Nacionalne federacije nezavisnog poslovanja su u prezentaciji pod imenom "Jedna zemlja, dve ekonomije“ objasnili da su na berzi predstavljene velike korporacije koje jeftino pozajmljuju i profitiraju poslovanjem na tržištima gde plaćaju jeftine poreze, piše magazin Biznis i finansije.

S druge strane u realnoj ekonomiji mala preduzeća ne mogu da zarađuju na ovaj način što ih, iako su najveći poslodavac u Americi, stavlja u veoma lošu poziciju.

Dakle, svetla slika berze ne prikazuje realnost američkog poslovanja.

I zato iako smo preplavljeni podacima o oporavku američke ekonomije, stopa nezaposlenosti je u zemlji i dalje je po njihovim standardima veoma visoka a zarade u malim preduzećima padaju ili stagniraju. Nova radna mesta u malim preduzećima još nisu na vidiku. To ne čudi jer male firme nisu u mogućnosti ni da pozajmljuju, posebno ne jeftino, a samim tim ni da ulažu širenje proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: