Sertić: Vlada vuče dobre poteze

Vlada vuče dobre i konkretne poteze za privlačenje velikih stranih investicija koje će biti veoma brzo vidljive, rekao je predsednik PKS Željko Sertić.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 21.04.2013.

16:13

Default images

Sa velikim investicijama imali bi smo i značajan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), a izvozno orijentisana proizvodnja predstavljaju našu najveću šansu za privredni rast, naglasio je Sertić u intervjuu za Tanjug.

Govoreći o subvencijama i olakšicama koje se daju investitorima, Sertić je istakao da je svaki model privlačenja novih investicija bolji nego nikakav, ali u svakom subvencionisanju treba imati meru i odgovorno se ponašati.

Kao primer naveo je iskustva Irske od pre par decenija, kada je država bila u teškoj ekonomskoj situaciji. Tada su, da bi što više ulagali, investitori bili oslobodjeni svih nameta, opterećenja, dobijali su i besplatno zemljište, samo da bi zaposlili irsku radnu snagu.

Te beneficije su date na 10 godina, i svega par meseci pre isteka tog roka, gotovo sve kompanije su počele da se povlače sa irskog tržišta i delovi Irske, koji su relativno dobro živeli i napredovali u medjuvremenu, ponovo su opusteli.

“Kada danas Irce pitate da li im je model bio bez greške, svi će odmahnuti glavom i reći da su pogrešili. Istina je verovatno negde na sredini i svaka zemlja mora da iznadje svoj modalitet subvencija i meru”, objasnio je Sertić.

Prema njegovim rečima, treba takodje ići na reindustrijalizaciju i izgradnju novih kapaciteta, ali uz ozbiljne analizu i jasne pravce razvoja.

“Treba da koristimo ono u čemu smo najbolji, da izvozimo ono što nam je najkvalitetnije i da proizvodimo ono što nam je isplativo”, stav je predsednika PKS.

Aktualna kretanja na globalnoj sceni ukazuju, da kriza još traje. Ako se fokusiramo na Evropu možemo videti da kriza još traje u Španiji, Portugaliji, Grčkoj, Italiji, stope nezaposlenosti probijaju sve limite.

Situacija sa kojom se suočava bankarski sistem i privrednici na Kipru, kažeTanjugov sagovornik, daju nam nove perspektive koje nas teraju da sa posebnom pažnjom posmatramo i učimo na greškama drugih, ukazao je on. Najava potencijalne krize u Sloveniji, koja je u prošlosti bila primer uspešnog privredjivanja, takodje je primer koji je potrebno uzeti u obzir.

Celokupna svetska ekonomija u ovom trenutku je na izvesnoj raskrsnici koja prosto upozorava da se neki bolni koraci u ozdravljenju ekonomije moraju preduzeti u što skorije vreme, ukazao je Sertić.

"U zemljama u krizi, kao što je naša, potrebno je balansirano prići suzbijanju sive ekonomije uz primenu odgovarajućih zakonskih rešenja, ali istovremeno i uz povećavanje obima proizvodnje koja bi samim tim apsorbovala dodatnu radnu snagu umanjujući pritisak na sivu ekonomiju", poručio je Sertić.

Kada je reč o budućim preduzetnicima, njihov najveći problem je nedostatak hrabrosti da se krene u privatni biznis, nesigurnost i nedostatak novca.

"Siva ekonomija, nelojalna konkurencija, korupcija, dugi rokovi plaćanja i nenaplativa potraživanja, sve su to veliki problemi. Danas ste nesigurni da će vam neko kupljenu robu ispostaviti, a još manje ste sigurni da će vam neko prodatu robu platiti“, zaključio je predsednik PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: