Novom Sadu vraćen novac iz RBV

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je Grad finansijski stabilan i da je punjenje gradskog budžeta dobro.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.04.2013.

13:46

Default images

Vučević je rekao i da je finansijska situacija u gradskim javno-komunalnim preduzećima loša i da se ona nalaze u izuzetno teškom stanju.

Vučević je u intervjuu Tanjugu rekao da je u četvrtak pre podne Gradu vraćeno milijardu i po dinara koje su bile zarobljene u Razvojnoj banci Vojvodine i da su ta sredstva vraćena zahvaljujući naporima gradske administracije i, kako je naglasio, uz veliku pomoć Vlade Srbije i Poštanske štedionice koja je preuzela Razvojnu banku Vojvodine.

"Naši prethodnici su govorili da mi dolazimo da otmemo, a mi ne da nismo ništa oteli, nego smo povećali količinu novca u gradskoj kasi i Grad danas ima skoro milijardu dinara više od onog što nam je gospodin (Igor) Pavličić predao pre sedam meseci, pri tom ne računam ovih 1,5 milijardi koje smo vratili iz Razvojne banke Vojvodine i koje su bile samo na papiru, ali nisu postojale u fakticitetu na raspolaganju Gradu", kazao je Vučević.

Medjutim, nasuprot zadovoljavajućem punjenju gradskog budžeta, Vučević je naglasio da se javno-komunalni sektor i Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" nalaze u ozbiljnoj dubiozi i da imaju tolike dugove koji premašuju iznos sa kojim Grad Novi Sad raspolaže.

Po Vučevićevim rečima ti dugovi su nastali godinama i decenijama unazad i prouzrokovani su nesavesnim i nestručnim poslovanjima, koja se ogledaju u prekomernim zapošljavanjima, sumnjivim javnim nabavkama i svemu ostalom što karakteriše nedomaćinski način poslovanja.

"Istovremeno, moramo reći da javno-komunalna preduzeća nemaju ekonomsku cenu usluga koje vrše, već, ipak, vode računa o socijalnom aspektu komunalne politike, što Grad pokušava da vrati kroz subvencije, jer mi ne dozvoljavamo da sva javna komunalna preduzeća imaju ekonomske cene usluga pošto bi te cene bile nedopustivo visoke", istakao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada je rekao da posle sedam meseci obavljanja poslova rukovodjenja Gradom, nije siguran da li Novi Sad treba da ima 16 javno-komunalnih preduzeća, od kojih mnoga, kako je kazao, konstantno imaju veći rashod nego prihod.

"Delatnosti koje apsolutno moraju dominantno ostati u nadležnostio Grada su grejanje, vodovod i kanalizacija, u ovom trenutku to je i javni gradski prevoz i možda deo putne infrastrukture, dok se o ostalim delatnostima može razgovarati da li će biti u delimičnoj nadležnosti ili će to pitanje biti uredjeno na neki drugi način", smatra Vučević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: