Tabaković: U maju pregovori sa MMF

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da će Srbija u maju sa Međunarodnim monetarnim fondom pregovarati o aranžmanu iz predostrožnosti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 20.04.2013.

21:38

Default images

"Razgovori teku u dobrom smeru. Nismo neko ko je ovde došao da izmoli pomoć, mi smo svesni da nam je ovde mesto i to mesto treba sačuvati tako što ćemo imati savetnike u MMF i pregovarati, nadam se u maju, o aranžmanu iz predostrožnosti", rekla je za RTS guvernerka Tabaković koja boravi u Vašingtonu.

Ona je dodala da u Vašingtonu brani odluke koje je NBS spremna da preduzme i reformske procese koje je rešena da učini i da pre svega pokaže da Srbija ima kredibilitet i u fiskalnoj politici koju vodi i u rešenosti da vodi monetarnu politiku koja će doprineti stabilnosti i finansijskog sistema i stabilnosti sistema u kome će investitori rado ulagati.

Tabakovićeva je navela da delegacija NBS-a "ne igra nikakve igre u kojima sakriva podatke o stanju u kojem se Srbija nalazi i vrlo otvoreno razgovara sa predstavnicima Misije".

Guvernerka je rekla da je očekuju i sastanci sa predstavnicima Svetske banke, dodajući da Srbija od te institucije ne očekuje nove kredite, već tehničku pomoć, asistenciju i savete da reformske procese uradi i da oni budu efikasni i zasnovani na modelima da građani žive bolje.

"To je osnovna nota današnjih razgovora finansijske elite iz čitavog sveta, gde se samo postavljala dilema da li MMF i SB treba da se prilagođavaju budućnosti, a ja mislim da treba da se prilagođavaju relanosti i da grade budućnost tako što će raditi na ekonomskim modelima od kojih će imati korist najveći broj građana u svetu", navela je guvernerka NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: