RWE: Ne gradimo elektranu u Srbiji

Centar za ekologiju i održivi razvoj Cekor objavio je da, prema njihovim saznanjima, nemačka kompanija RWE ne planira izgradnju termoelektrane Nikola Tesla B3.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.04.2013.

12:58

Default images

Zamenik predsednika borda RWE Rolf Martin Šmic na godišnjem skupu RWE u Esenu nedavno je odgovorio na pitanje o gradnji ove termoelektrane da takav projekat nije u planu kompanije, i da ne postoje nikakve studije koje se tim projektom bave, navodi se u saopštenju Cekor-a.

Koordinator za enegretiku i monitoring finansija ovog centra Zvezdan Kalmar postavio je ovo pitanje jer je Vlada Srbije jesenas objavila da RWE planira da gradi lignitsko postrojenje u Srbiji "Nikola Tesla B3".

Na sastanku je bilo govora o klimatskim promenama i stavljeno je do znanja da je neprihvatljivo nastavljanje teških štetnih posledica koje kopanje lignita ima na stanovništvo, životno okruženje i vodotokove.Veliki broj akcionara, uključujući i velike institucionalne investitore je upozorilo da RWE ne sme da odstupi od svog programa uvođenja obnovljivih izvora energije, i da treba da prestane da ulaže u kopanje i upotrebu uglja i lignita za proizvodnju električne energije.

Cekor se pridružio tim upozorenjima, i izrazio nadu da će se Srbija pre svega okrenuti energetskoj efikasnosti, novim obnovljivim izvorima energije te na posletku održivim hidro energetskim projektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: