2 milijarde evra investicija 2013.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) očekuje da bi ovogodišnja strana ulaganja u Srbiju mogla da dostignu dve milijarde evra.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 20.04.2013.

11:42

Default images

Prema podacima Narodne banke Srbije, od juna 2012. do januara 2013. godine, u Srbiju je investirano u vrednosti od oko 1,74 milijarde evra.

Najveća očekivanja za investiranje u 2013. su u sektoru energetike, gde Vlada Srbije ima zaključene sporazume koji bi trebalo da počnu da se realizuju u ovoj godini, rečeno je Beti u toj agenciji.

Podseća se da je najvredniji sporazum sklopljen za izgradnju gasovoda Južni tok, a velika ulaganja se očkuju i po osnovu sporazuma s nemačkim energetskim koncernom RWE-om o izgradnji energetskih postrojenja.

U agenciji SIEPA ocenjuju kao najatraktivnije interesovanje za ulaganje u poljoprivredu, transport i namensku industriju koje dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a čiji se početak realizacije može očekivati već ove godine.

Očekuje se da će samo Fijat izvesti automobile u vrednosti od najmanje 1,5 milijardi evra. Konkretne poslove počeće i proizvođači autodelova, poput Kuper standarda u Sremskoj Mitrovici, a i Bošova fabrika, koja je u izgradnji, počeće proizvodnju ovegodine.

U SIEPI ističu da bi 2013. godina trebalo da bude godina informaciono-komunikacionih tehnologija. Do sada su u Srbiju, kako navode, došle kvalitetne kompanije, kao što su En-Si-Ar i Sijtel, a ima najava reinvestiranja i proširenja poslovanja.

Ovu godinu će obeležiti i laka industrija, jer Geoks počinje izgradnju objekta u Vranju, a Svarovski u Subotici. SIEPA istovremeno u kontinuitetu ima izmedu 80 i 100 investicionih projekata na kojima rade savetnici te agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: